8:e plats – Peter Karlsson Han föddes till målgörare

Sporten Artikeln publicerades

Naturliga målskyttar är svårfunna.
Kalmar FF hittade en i Åtvidaberg inför den allsvenska comebacken 1984.

Han föddes i Kisa men ”PK” fick sitt genombrott i ÅFF i början på 80-talet och värvades till Kalmar av dåvarande managern Kjell Nyberg.
Peter Karlsson var aldrig någon bländande fotbollsspelare med bollen. Inte överdrivet snabb och hade en högst funktionell teknik i sina krokiga ben. Men han hade en hänsynslös tuffhet i straffområdet som ofta betalade sig. Han kunde dessutom göra mål både med huvudet och med fötterna.
Första säsongen i KFF, 1984, gjorde han fem mål. Men både 1985 och 1986 gjorde han tio mål och blev allsvensk skyttekung ihop med parhästen Billy Lansdowne och Örgrytes Sören Börjesson 1985.
1987 flyttade ”PK” till Örgryte och blev en fruktad målskytt även där. 30 mål på tre säsonger blev det i Öis-tröjan.
1990 kom han tillbaka till KFF och gjorde sex säsonger i division 1 och blev den rutinerade murbräcka som det unga laget behövde. Med åren utvecklades han också till en targetplayer av klass. Peter hann också med ett kortare proffsäventyr i portugisiska Leiria.
Peters absoluta styrkor var hans hårdhet i kroppen, hans huvudspel och hans näsa för målchanser medan han kanske saknade snabbhet och teknik för att ta det riktigt stora steget och bli en internationell spelare. Han var både proffs- och landslagsaktuell under succéåren i KFF 1985 och 1986.
Peter Karlsson spelade 63 allsvenska matcher för KFF och gjorde 25 mål mellan 1984 och 1986.

I morgon: Tålamod betalar sig