Sport

”Vi är redo för allsvenskan”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Stjärnan är två matcher från allsvenskan. Men ska det bli verklighet måste Påskallaviks bandystolthet få stopp på förre Målilladräparen Daniel ”Glasan” Gustafsson.
Foto:Per Hammenvik
Stjärnan är två matcher från allsvenskan. Men ska det bli verklighet måste Påskallaviks bandystolthet få stopp på förre Målilladräparen Daniel ”Glasan” Gustafsson.

Upp, ner, upp, ner.

Frågan är om det blir ytterligare ett upp för Stjärnan Bandy?

Det är adekvat att kalla Stjärnan för ett berg- och dalbanelag. Sedan 2008 har de pendlat mellan division 1 och allsvenskan. Nu kan det alltså vara dags för en ny sejour i näst högsta serien.

Enda hindret är ett dubbelmöte med gamla trätobrodern Skirö/Nävelsjö.

– Skirö är ju ett lag som vi mött många gånger och har bra koll på. De kvalade sig upp i allsvenskan mot Tjust i motsvarande kvalrunda som vi ska spela nu förra säsongen. De har inte alls skämt ut sig i allsvenskan, men det stod ganska tidigt klart att de skulle som bäst få kvala sig kvar, säger Stjärnans sportchef Per Folkesson.

Främst får Stjärnan se upp med två gamla bekantingar från Målilla.

Daniel ”Glasan” Gustafsson och Filip Fransson gjorde förra säsongen 32 division 1-mål vardera i Målilla. De har fortsatt att följas åt i allsvenskan. Duon har gjort exakt hälften så många mål den här säsongen: 16 vardera.

– Givetvis måste vi se upp med dem. Samtidigt tror jag Skirö är mer av ett lag än vad Nitro/Nora var i förra kvalomgången. Skirö har kanske inte de klasspelarna som Mora hade, men jag tror ändå det är ungefär jämbördiga som lag.

Första matchen spelas på Arena Oskarshamn på fredagskvällen. Returen äger rum i Sapa Arena i Vetlanda på söndag.

– Jag vill inte säga att något önskeresultat eller så. Vi kan till och med ligga under med något mål utan att det är kört, det viktiga är att vi känner att vi är med spel-och målmässigt efter fredagsmatchen.

Stjärnan har två allsvenska sejourer de senaste åren. Senast slutade det med en enda lång golgatavandring som ständig jumbo.

Per Folkesson tror att föreningen är bättre förberedd nu.

– Föreningens ambition har hela tiden varit att vi ska spela allsvensk bandy igen. Det är där vi vill vara. Samtidigt vill vi inte gå upp bara för att. Men nu har vi gett det tre år i division 1, spelat in en hel del yngre killar och börjar närma oss nivån som krävs för att vara ett allsvenskt lag igen, säger Per Folkesson.

Hur skulle ni klara er i allsvenskan med laget ni har nu?

– Vi är väl medvetna om att vi nog inte skulle räcka till, men det är en bra grund för att bygga ett allsvenskt lag av. Klarar vi kvalet så ska vi göra allt för att ha ett lag som kan hävda sig. Jag skulle säga att vi är redo för allsvenskan.

FAKTA

Stjärnans berg- och dalbana

07/08 Vann division 1, kvalade sig upp till allsvenskan.

08/09 Femma i allsvenskan.

09/10 Näst sist i allsvenskan, åkte ur.

10/11 Vann division 1, gick direkt upp till allsvenskan.

11/12 Sist i allsvenskan, åkte ur.

12/13 Femma i division 1.

13/14 Trea i division 1.

14/15 Tvåa i division 1 – spelar avgörande kval mot Skirö/Nävelsjö i helgen.

Visa mer...

FAKTA

Så spelas playoff 2

Fredag 6 mars: Stjärnan–Skirö/Nävelsjö. Arena Oskarshamn.

Söndag 8 mars: Skirö/Nävelsjö–Stjärnan. Sapa Arena, Vetlanda.

Vinnaren i dubbelmötet spelar i allsvenskan 2015/2016.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.