Sport

Svensson: "Vårt mål är superettan inom fem år”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Oskarshamns AIK:s ordförande Ted Svensson och klubbchefen Emil Dolk presenterade på tisdagskvällen klubbens mål för de kommande fem åren.
Foto:Roger Carlsson
Oskarshamns AIK:s ordförande Ted Svensson och klubbchefen Emil Dolk presenterade på tisdagskvällen klubbens mål för de kommande fem åren.

Oskarshamns AIK har etablerat sig i division 1.

Nu presenterar klubben en ny målsättning.

– Vi vill göra en allvarlig satsning för att nå superettan.

Oskarshamns AIK har precis avslutat sin bästa säsong någonsin sportsligt. Laget kom femma i division 1 Södra och var en bit in på hösten med och nosade på en topp två-plats. Den nyligen avslutade säsongen var den fjärde raka i division 1. Och även om det sportsligt gått bra har klubben haft det jobbigt ekonomiskt.

– Ekonomiskt har vi gått med förlust alla fyra åren. Nu har vi kommit till ett vägskäl där vi måste välja om vi ska svänga höger eller vänster. Att fortsätta satsa eller skruva ner kranen, säger OAIK:s ordförande Ted Svensson.

Styrelsen har enats om en ny ambition fram tills klubben fyller 100 år, 2022.

– Styrelse, klubbchef och andra personer i organisationen har varit med i diskussionen och vi vill göra en allvarlig satsning för att nå superettan inom fem år. Vi vill skicka ut en tydlig signal. Tränare, spelare, ledare och alla inom föreningen ska veta vad vi vill åstadkomma till vårt 100-årsjubileum. Det är mentalt viktigt att få en tydlighet, att veta om vårt mål och det kan få många att lyfta mentalt i huvudet, säger Svensson.

Några tydliga resultatmål säsong för säsong finns inte och någon utökad spelarbudget redan till nästa säsong existerar inte heller.

– Känslan är att det blåser positiva vindar och det känns häftigt att vi kavlar upp ärmarna och skickar de här signalerna. Jag tror föreningen behöver det här. Vi har ett bra sportsligt år bakom oss och det här ger ny energi. Det skickar tydliga signaler till spelartruppen, gör oss mer attraktiva och vi visar vart vi vill, säger spelande klubbchefen Emil Dolk.

De nya sportsliga målen rör inte enbart a-lagsverksamheten utan genomsyrar hela föreningen.

Klubbens fotbollsakademi ska spetsas till. Oskarshamns AIK ska bli det självklara valet för den som vill utvecklas och förbereda sig på att spela fotboll på elitnivå och målet är att få upp fler egna spelare i a-laget.

– Vi har kanske inte varit tillräckligt tydliga där. Vi vill bli mer offensiva och ska vara ett bra alternativ för killar från exempelvis Västervik, Hultsfred eller Högsby och även för de som kanske inte riktigt kan ta sig in i Kalmar, säger Emil Dolk.

– Det kommer kräva mer resurser för de som vill satsa. Det kommer inte handla om att vi ställer krav på alla, men vi vill erbjuda alla som vill satsa lite extra att kunna göra det. Det gäller att erbjuda bra skola, fotboll och utbildning, säger Svensson.

På ungdomssidan är målet att få med "så många som möjligt så länge som möjligt". Bredden i föreningen är fortfarande väldigt vital.

När det gäller anläggningen i Ernemar kunde Sporten förra veckan avslöja att Be-Ge-koncernen ska köpa namnet på hallen.

– Vi kommer byta namn på hallen till nästa år, men det finns inget påskrivet. Vi vet inget namn eller så, säger Svensson.

Anläggningen kommer att bli en ännu viktigare pusselbit i den nya satsningen.

– Anläggningen ska bli mer välkomnande. Ideella föreningshjältar växer inte på träd och det är en ganska stor apparat att spela i division 1 och vi kommer behöva ännu fler aktiva om vi ska spela i superettan, säger Dolk.

– Anläggningen är kopplad till organisationen. Det ska bli mer familjärt, vi vill få hit fler människor. Vi vill skapa en större samlingsplats. Vi vill erbjuda föräldrar tillgång till omklädningsrum, att kunna ge sig ut att springa, i förlängningen kanske ett gym. Folk ska kunna sitta och jobba i ett hörn, säger Svensson.

– Vi vill ha ett bättre helhetskoncept, kanske wi-fi, ett Playstation, läxhjälp och kunna erbjuda aktiviteter. Vi har redan tillsatt en arbetsgrupp för att jobba med detta, säger Dolk.

Även om ambitionen är tydlig så finns det en sak som måste gå i lås för att inte grusa ambitionen.

– Det finns ett veto att stanna upp allting och det är ekonomin. Vi måste få med oss samarbetspartners, kommunen och medlemmar i det här. Vi kommer säkert stöta på motstånd under de här fem åren, men ekonomin måste hänga med. Vi tror på det här och kommer jobba hårt för att få med oss alla, säger Svensson.