Sport

Svensson: ”Bästa laget föreningen någonsin haft”

Sport Artikeln publicerades
Ted Svensson, ordförande i Oskarshamns AIK, är nöjd med det sportlsiga utfallet under vårsäsongen och hoppas att laget kan hänga på i jakten på lagen i toppen i höst. 3 bilder
Foto:Per Hammenvik
Ted Svensson, ordförande i Oskarshamns AIK, är nöjd med det sportlsiga utfallet under vårsäsongen och hoppas att laget kan hänga på i jakten på lagen i toppen i höst.

Sporten tog ett snack Oskarshamns AIK:s ordförande Ted Svensson för att prata sommarvärvningar, vad som händer på sportchefsposten och drömmar om Superettan 2018.

Borta bra, men hemma bäst. Det gamla ordspråket beskriver Oskarshamns AIK:s sportsliga vårsäsong ganska väl. Men hur mår föreningen i stort. Sporten tog ett längre snack med ordföranden Ted Svensson för att prata nutid och framtid.

Hur mår OAIK i dag?

– Sportsligt mår vi bra, vi har kommit upp på den nivån vi trott och önskat med vårt seniorlag. Vi har flera starka ungdomslag på gång från 02 och neråt som vi inte får dribbla bort. Det finns många ledare och tränare som gör ett bra jobb och vi hoppas att det ska komma ut vinstlotter om fyra-fem år. Och där under finns det många pojklag och fotbollsskolan.

Att den ekonomiska verkligheten är tuff har du berättar om tidigare – hur ser läget ut där?

– Vad gäller struktur och ekonomi är vi inne i en process där en sportchef ska tillsättas i höst, vi är rätt långt gånget där. Rent ekonomiskt har vi inte fått något lyft, alltså inte större intäkter och där får vi helt enkelt lägga ett pussel som passar oss.

Sportchefsposten i klubben har Svensson själv fått sköta tillsammans med ett sportråd sedan Mats Karlsson slutade tidigare i år.

Exakt hur den tjänsten kommer se ut, den har haft olika former i OAIK tidigare, svarar inte Svensson på. Men det är inte tal om någon heltid.

– Den som kommer jobba som sportchef får en arvodering och sedan kan det bli ett antal jobbtimmar på dagen eller kvällen. Den tiden när, hur ska jag säga, sportchefens huvudlön kom från OAIK är över, det går inte. Och det är egentligen inget konstigt, så fungerar det i flera klubbar.

En sportchef kommer presenteras under hösten och en annan post som varit vakant är en roll i ledarstaben sedan Niclas Bergeskans lämnat för studier i Stockholm.

– Klart att det har stört oss, det är flera som fått göra ett hästarbete. Mats (Karlsson) började jobba fler timmar på sitt civila jobb i Linköping och som sagt så kan vi inte ha en sportchef i OAIK som har huvuddelen av sin lön från oss. Och i Niclas fall var det studier, det finns en naturlig förklaring till båda tappen, men tyvärr är det jobbigt.

När har ni klart med en ny assisterande tränare?

– Vi har en tredje kille som kommer komma in som support till Janne Stahre och Aleco Postanidis. Det är ingen dramatik, han har varit med ett tag och vi kommer presentera honom snart. Han kommer bli en tredje support kring a-laget sedan kommer inte han vara med ute i Ernemar varje träning. Markus Svensson har fysbiten en dag och sedan har övriga ledare en organisation där de styr upp det och det är där det kommer in en ledare till.

Har du upplevt att Bergeskans flytt påverkat spelartruppen?

– Jag är väl lite konservativ och tycker inte om när det rör på sig. Rörelse under en säsong är kanske inte positiv, men jag tror inte det påverkat resultaten.

Brasilianska anfallaren Ze Roberto floppade och har redan lämnat truppen. Kanadensaren Nevello Yoseke, som främst spelar back, har värvats in och tränat med laget i ungefär en månad. Förhoppningen är att han är spelklar till höstsäsongen. Och fler förändringar i truppen är att vänta då transferfönstret öppnade i lördags.

– Ja, vi kollar både på långsiktiga och kortsiktiga lösningar. Kollar vi kortsiktigt behöver vi få in support offensivt. När Ze Roberto lämnade fick vi in defensiv kraft i stället i Yoseke, men vi behöver något framåt också.

Joakim Lengyel värvades in sent och hans korttidskontrakt med OAIK har gått ut. Om han spelar med svartvitt i höst är osäkert.

– Han har ju varit skadad nu på slutet och det är oklart hur det blir med honom.

En offensiv förstärkning ska in om det sedan blir Lengyel eller inte återstår att se. Att någon spelare kommer försvinna ur den befintliga truppen ser inte Svensson som sannolikt.

– Vi har inte hört något från någon annan förening. Sedan finns det regler om att en kille som har mindre än sex månader kvar på kontraktet så är det fritt att kontakta den spelaren. Men att någon skulle försvinna under sommarfönstret kommer inte hända som det ser ut, det bestämmer föreningen.

Fakta

OAIK:s resultat under vårsäsongen:

Ängelholm-OAIK 2-0

OAIK-Husqvarna 2-1

Qviding-OAIK 0-1

OAIK-Assyriska 2-1

Utsikten–OAIK 5-0

OAIK-Kristianstad 2-1

Skövde–OAIK 1-1

OAIK–Rosengård 3–2

Karlskrona–OAIK 1-0

OAIK–Ljungskile 4-0

Oddevold-OAIK 2-2

OAIK-Mjällby 3-3

Landskrona–OAIK 2-2

Husqvarna-OAIK 0-0

Visa mer...

Fakta

Ted Svensson om...

...publikintresset:

– Visst, det kunde kanske vara något hundratal till på våra matcher. Men jag åker på varje bortamatch och det är 150-200 i Ängelholm och 300 i Jönköping senast och då var det 50 oskarshamnare där. Vi är inte sämre än många andra. Så, nja, de som kommer de kommer, jag lägger inte så stor vikt vid det.

...han tror att laget kan slåss om plats till superettan nästa år:

– Njaa, jag tror det finns en attityd och mentalitet i omklädningsrummet att de vill rejsa om det rejält i höst. Men det finns inga krav från föreningens sida att de ska göra det.

...årets OAIK-upplaga:

– Jag tycker att killarna, hela truppen, bevisat att det är föreningens bästa lag någonsin, det skulle jag vilja påstå. Åker de till Husqvarna eller ner till Landskrona så gör de bra fotbollsmatcher.

Visa mer...