Sport

Suominens andra SSL-chans: "Viktig säsong för mig"

Kalmar/Linköping Artikeln publicerades
Christoffer Suominen fortsätter att vara huvudtränare i Superligan – den här säsongen i Linköping.
Foto:Mats Holmertz
Christoffer Suominen fortsätter att vara huvudtränare i Superligan – den här säsongen i Linköping.

FBC Kalmarsund åkte ur Superligan i våras.

Christoffer Suominen får en ny chans i världens bästa liga.

– Det är det här jag vill göra, säger 32-åringen.

Det har svängt om Christoffer Suominen under innebandyns "silly season". Suominen hade ett treårskontrakt med FBC Kalmarsund men avtalet bröts när båda parter valde att gå skilda vägar i samband med FBC:s uttåg ur Superligan.

Suominen skrev sedan på för division 2-klubben Slätafly i april. I början av juli presenterades 32-åringen som huvudtränare för SSL-laget Linköping IBK.

– Haha, det hände en hel del där och med handen på hjärtat kändes det väl inte jättebra att lämna Slätafly där och då, jag hoppas det inte finns några "hard feelings", säger Suominen och fortsätter:

– Men det var svårt att tacka nej till Linköping. Jag hade pratat med Linköping och några andra SSL-klubbar efter säsongen och det är det här jag vill göra. Jag vill vara på den här nivån, det är fantastiskt kul och inspirerande att verka i en elitmiljö.

Känns det som du får en andra chans här och nu?

– Det ligger i betraktarens öga men jag ser det inte riktigt så. Jag känner en stor revanschlusta och vill någonstans visa att den här sporten är större än en säsong. För min del har jag möjlighet att bli en bättre tränare.

Men Christoffer Suominens andra säsong som tränare i SSL lär inte bli mycket enklare än hans första. Linköping tippades att sluta tolva av tränarkåren på upptaktsträffen tidigare i veckan.

Ett Linköping som dessutom tappat landslagsspelaren Amanda Larsson (slutar), Maja Liljeroth (Sirius) och Veronica Enenkelova (flyttar hem till Tjeckien).

– Tre tunga förluster, förstås, men vi har fått in fem nya utespelare plus en målvakt. Spelarna är otroligt ambitiösa och söker ständig feedback. Det gäller att leva i nuet, målsättningen är att ha två lag bakom oss.

Vad tar du med dig för läropengar från förra säsongen in i den här?

– Att vara betydligt mer tydlig i allt och att stå pall när det blåser för det lär det nog göra den här säsongen också. Det här handlar om ett lagarbete men rent personligt, det är klart att det här är en viktig säsong för mig.

Christoffer Suominens Linköping inleder SSL mot guldfavoriten Kais Mora på söndag.