Sport

Studenter från hela världen vill bli bäst i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Mexikanen Fabian Vilanueva är favorit i herrklassen när student-VM i triathlon avgörs i Kalmar denna helg.
Mexikanen Fabian Vilanueva är favorit i herrklassen när student-VM i triathlon avgörs i Kalmar denna helg.

De kommer från 32 länder för att göra upp i student-VM i triathlon i Kalmar.

– Det kommer att gå fort och en flervarvsbana gör allt mer spektakulärt, säger Henrik Brovell i tävlingsdelegationen.

Två veckor efter Ironman blir det mer triathlon i centrala Kalmar. Den här gången handlar det om student-VM och betydligt kortare distanser.

I och med att tävlingen är ITU-klassad så tävlar deltagarna utöver mästerskapet om rankningspoäng. Detta gör att tävlingen får hög status och lockar tävlande från alla delar av världen.

Läs mer om student-VM i triathlon:

Henrik Brovell, som redan 2015 hjälpte Destination Kalmar med ansökan om att vara värd för VM-tävlingen, har varit med och lagt banan. Det är växlingsområde på Larmgatan och mål på Larmtorget.

– Den individuella tävlingen på lördag är på sprintdistans och mixedtävlingen på söndagen är supersprint. Vi ville göra ett stadslopp och allt händer i princip mitt inne i Kalmar.

De första tävlande som anlände i måndags var från Kinesiska Taipei. De flesta kommer på torsdagen och på fredagen är det öppningscermoni för VM-tävlingen.

Vad gäller favoritskap så är det tävlande från Japan och Mexiko i topp. På damsidan är Vanesa de ka Torre nybliven amerikansk kontinentmästare i U23-klassen och är 51 på världsrankningen.

Främsta utmanare är japanskan Hiraku Fukuoka, 66:a på världsrankingen.

Vanessa de la Torre från Mexiko är favorit på damsidan i student-VM i triathlon.
Vanessa de la Torre från Mexiko är favorit på damsidan i student-VM i triathlon.

På herrsidan är japanen Ren Sato högst rankad. Han kom nyligen femma i den asiatiskacupen. Den mer rutinerade mexikanen Fabian Villanueva Moehl lär också vara med och slåss om guldet. Fabian Villanueva Moehl var tidigare i augusti tvåa på de amerikanska sprintmästerskapen.

Sex svenskar står på startlinjen men inga lokala triathleter. De främsta är Axel Ek och Emma Varga som båda tävlar i Europacupen.

– Det är viktigt att få ett mästerskap till Sverige, få uppmärksamhet på att vi är studenter i Kalmar och en växande stad med Linnéuniversitetet, säger Philip Lind som är projektledare för tävlingen.

Fotnot: Tävlingen i Kalmar är ett samarbete mellan Sveriges Akademiska Idrottsförbund, Föreningen idrottsliga Kalmarstudenter (FIKS), Kalmar RC Triathlon, Svenska Triathlonförbundet, Linnéuniversitetet och Destination Kalmar.

Fakta

Student-VM i triathlon

Fredag

17:00

Öppningscermoni på Larmtorget

Lördag

10:00  Individuellt sprintlopp, kvinnor

13:00  Individuellt sprintlopp, män

Distanser: 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning.

Söndag

10:00  Lagtävling med mixade lag (2 kvinnor och 2 män)

Distanser: 250 m simning, 6,3 km cykling and 1,5 km löpning.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.