Annons

Studenter från hela världen vill bli bäst i Kalmar

De kommer från 32 länder för att göra upp i student-VM i triathlon i Kalmar.
– Det kommer att gå fort och en flervarvsbana gör allt mer spektakulärt, säger Henrik Brovell i tävlingsdelegationen.
Kalmar • Publicerad 30 augusti 2018
Mexikanen Fabian Vilanueva är favorit i herrklassen när student-VM i triathlon avgörs i Kalmar denna helg.
Mexikanen Fabian Vilanueva är favorit i herrklassen när student-VM i triathlon avgörs i Kalmar denna helg.

Två veckor efter Ironman blir det mer triathlon i centrala Kalmar. Den här gången handlar det om student-VM och betydligt kortare distanser.

I och med att tävlingen är ITU-klassad så tävlar deltagarna utöver mästerskapet om rankningspoäng. Detta gör att tävlingen får hög status och lockar tävlande från alla delar av världen.

Läs mer om student-VM i triathlon:

Annons

Henrik Brovell, som redan 2015 hjälpte Destination Kalmar med ansökan om att vara värd för VM-tävlingen, har varit med och lagt banan. Det är växlingsområde på Larmgatan och mål på Larmtorget.

– Den individuella tävlingen på lördag är på sprintdistans och mixedtävlingen på söndagen är supersprint. Vi ville göra ett stadslopp och allt händer i princip mitt inne i Kalmar.

De första tävlande som anlände i måndags var från Kinesiska Taipei. De flesta kommer på torsdagen och på fredagen är det öppningscermoni för VM-tävlingen.

Vad gäller favoritskap så är det tävlande från Japan och Mexiko i topp. På damsidan är Vanesa de ka Torre nybliven amerikansk kontinentmästare i U23-klassen och är 51 på världsrankningen.

Främsta utmanare är japanskan Hiraku Fukuoka, 66:a på världsrankingen.

Vanessa de la Torre från Mexiko är favorit på damsidan i student-VM i triathlon.
Vanessa de la Torre från Mexiko är favorit på damsidan i student-VM i triathlon.

På herrsidan är japanen Ren Sato högst rankad. Han kom nyligen femma i den asiatiskacupen. Den mer rutinerade mexikanen Fabian Villanueva Moehl lär också vara med och slåss om guldet. Fabian Villanueva Moehl var tidigare i augusti tvåa på de amerikanska sprintmästerskapen.

Sex svenskar står på startlinjen men inga lokala triathleter. De främsta är Axel Ek och Emma Varga som båda tävlar i Europacupen.

– Det är viktigt att få ett mästerskap till Sverige, få uppmärksamhet på att vi är studenter i Kalmar och en växande stad med Linnéuniversitetet, säger Philip Lind som är projektledare för tävlingen.

Fotnot: Tävlingen i Kalmar är ett samarbete mellan Sveriges Akademiska Idrottsförbund, Föreningen idrottsliga Kalmarstudenter (FIKS), Kalmar RC Triathlon, Svenska Triathlonförbundet, Linnéuniversitetet och Destination Kalmar.

Lasse HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons