Sport

Stor basketturnering till Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Simon Toulikas och Sebastian Sjöberg, från Kalmar, är två spelare som kan få spela Midsummer cup i juni.
Foto: Henrik Eriksson
Simon Toulikas och Sebastian Sjöberg, från Kalmar, är två spelare som kan få spela Midsummer cup i juni.

Under midsommarhelgen blir det stor basketfest i Kalmar.

Då kommer några av landets mest lovande spelare till stan.

– Målet är att skapa ett årligt återkommande event, säger Anders Blomkvist ordförande för Småland-Blekinge Basketbolldistriktsförbund.

Kalmar som evenemangsstad bara växer. Nu är även midsommarhelgen uppbokad. Då kommer nämligen en stor U18-basketturnering för distriktslag att spelas på de tre planerna i Kalmar sportcenter. Det avslöjades under en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Enligt tävlingsledningen finns möjlighet att ta emot 16 flick- och lika många pojklag men att det optimala första året vore tolv plus tolv. Turneringen har tidigare spelats tio år i Jönköping och nu på slutet i Uppsala och Södertälje.

Tävlingsledningen har redan varit i kontakt med distrikt i Norge, Danmark, England, Tyskland och Polen vilket gör att det väntas bli ett stort internationellt inslag.

– Helgen ligger väldigt bra sett ur ett internationellt perspektiv för alla andra turneringar och landslagssamlingar ligger precis före eller efter. Så det är bra tajming, säger Anders Blomkvist.

– Man kan undra om det kommer någon och tittar på basket under midsommar? Men de som kommer utifrån har aldrig sett midsommar och det är väldigt spännande. Det är ett starkt varumärke, liksom Småland.

Kalmar Saints stjärna Jan Tratnik kommer att coacha Småland-Blekinges distriktslag och det finns några lokala spelare som har chans att komma med. Bland annat Sebastian Sjöberg, Simon Toulikas och Calle Fransson som numera spelar för Malbas i Malmö.

Jonas Sjöberg, från Kalmar Saints, har hand om turneringen ur ett lokalt perspektiv.

– Vår förening har växt mycket sedan 2012 så vi har rätt mycket kvalificerat folk. Men det kommer inte räcka om vi ska driva tre-fyra hallar hela dagarna. Så de flesta av de andra föreningarna i distriktet är taggade och kommer att skicka hit funktionärer.