Sport

Stjärnvärvning lämnar omedelbart

Kalmar Artikeln publicerades

Hon var stjärnvärvningen inför säsongen.

Nu lämnar landslagsspelaren Aivi Luik.

– Hon hade en klausul, säger IFK Kalmars ordförande Nicklas Klope.

Aivi Luik
Foto: Henrik Eriksson
Aivi Luik

33-åringen landade i Kalmar i april efter att precis ha slutat tvåa i Asian Cup med sitt Australien efter finalförlust mot Japan. Aivi Luik var IFK Kalmars stora trumfkort under debutsäsongen i allsvenskan. Luik har också vid flera tillfällen visat att hon håller hög klass med sin spelförståelse och lugn. Nu kan Sporten avslöja att parterna, redan efter tre månader, går skilda vägar.

– Hon hade en klausul och hon väljer att lämna, säger Nicklas Klope.

För IFK Kalmar, som har en nästan overkligt lång skadelista, är det naturligtvis en rejäl smäll att Aivi Luik nu flyttar.

– Hon kom hit sent och vi trodde mycket på henne. Vi har också fått mycket men vi har ändå inte vunnit matcher förutom den första matchen då Aivi kom mot Vittsjö. Enligt hennes egna uppgifter finns en annan klubb i Spanien och hon säger att hon alltid drömt om att spela där.

Hur går ni vidare efter det här?

– Det är en bra fråga. Vi har inte tagit ställning till det än men vi har många spelare under luppen.

När fick ni beskedet?

– Vi har vetat det de två senaste matcherna men vi har ändå valt att använda henne.

Har ni försökt övertala Aivi att stanna?

– Det har vi försökt med vid något tillfälle och vi har haft ett bra resonemang med varandra men tyvärr vill hon vidare.

Aivi Luik har spelat varenda sekund i allsvenskan sedan hon kom till IFK Kalmar. Det betyder att hon har hunnit med nio matcher och ett mål.

– Vi tappar en bra fotbollsspelare men samtidigt är jag glad för Aivi att hon får chansen. Hon har en dröm om att spela i Spanien och nu dök chansen upp, säger tränaren Jonas Walfridsson.

Vad tappar ni?

– Lugn med boll. Hon har en förmåga att ta in bollen och hålla i den.

Vill du se en ersättare?

– Vi hade ett möte om det i början på veckan men samtidigt måste det vara rätt person och spelare. Jag tittar hellre i det längre perspektivet än att ta in någon på tre månader för att släcka en brand. Det känns rätt meningslöst. Då är det mer intressant att hitta någon som spelar med oss även nästa år, säger Walfridsson.