Sport

Starkaste startfältet någonsin

Sport Artikeln publicerades
Isabellah Andersson vann premiärupplagan av Kalmar Malkars 21KM 2013. Nu är hon tillbaka, men tävlingsledaren Calle Nilsson tror att motståndet kan bli tufft.
Foto:Paul Madej
Isabellah Andersson vann premiärupplagan av Kalmar Malkars 21KM 2013. Nu är hon tillbaka, men tävlingsledaren Calle Nilsson tror att motståndet kan bli tufft.

Kalmar Malkars 21 KM har alltid haft bra startfält.

I år är det starkare än någonsin.

– Det är fler topplöpare, säger Calle Nilsson.

För fjärde året i rad går Kalmar Malkars 21 KM, i folkmun kallad halvmaran, av stapeln i Kalmar och i vanlig ordning är intresset stort.

– Det är ungefär som vanligt. Vi kör halvmaran i kombination med Malkarsfemman och gemensamt blir det nog runt 600 deltagare. Men vi tar emot många efteranmälningar, så det är svårt att veta exakt, säger Calle Nilsson.

Förutom motionärer har Kalmar Malkars 21 KM innehållit flera duktiga löpare genom åren. Men aldrig har de varit så många som i år.

– Vi har alltid haft bra topp. Men nu är det bästa startfältet sett till att det är så många topplöpare.

På damsidan deltar svenska EM-stjärnan Isabellah Andersson, men det är långt ifrån självklart att hon går segrande över mållinjen.

– Hon kommer få tuff konkurrens av två etiopier. Vi har Tidis Jabora med ett personbästa på 1,12 och Aynalem Delebin som har sprungit på 1,16.

Även bland herrarna återfinns en av Sveriges största. Eskilstunas Abraham Adhanom anmälde sig först på torsdagskvällen. Han utmanas främst av fyra etiopier, där framför allt Nermer Dameshus personbästa på 1,03 sticker ut.

– Det ska bli spännande att följa. Det kommer att bli mycket intressant i toppen. Adhanom är väldigt duktig och har bara fått stryk en gång förra året. Annars har han vunnit rubbet.

Hur kommer det sig att ni kan locka till er så duktiga löpare?

– Det är visserligen prispengar, men det är inte så mycket. Så jag tror att de som har sprungit rekommenderar loppet för andra löpare. Vi har exempelvis Ullevis etiopier Narin Yassin som sprungit fler gånger och som jag tror rekommenderat oss för de andra etiopierna. Det är också en bra bana, där man kan göra bra tider, säger Calle Nilsson.

I frånvaron av Ida och David Nilsson är det Högby IF:s duo Anton Rehn och Oliver Wykman som är de främsta lokala hoppen.