Sport

Slaget om framtiden

Kalmar Artikeln publicerades
Ett första möte på Fredriksskans om framtiden för föreningarna. Mats Blomberg, Kalmar AIK talar här till det de inbjudna politikerna där bland andra Johan Persson fanns med.
Foto:Rasmus Arvidsson
Ett första möte på Fredriksskans om framtiden för föreningarna. Mats Blomberg, Kalmar AIK talar här till det de inbjudna politikerna där bland andra Johan Persson fanns med.

Föreningarna har format en gemensam kraft.

Med sig har de tunga röster från idrottslärarna.

Mot sig har de potentiellt ännu tyngre röster från politikerna.

Som välkänt är har kommunfullmäktige beslutat om att bostäder ska byggas vid Fredriksskans. De berörda föreningarna som i dag bedriver sin verksamhet där känner sig överkörda och missnöjda med de besked de fått om framtiden. Tillsammans har nu Kalmar AIK, Ängö BK, Kalmar Sportklubb och Kalmar Gymnastikförening bildat en unison röst.

– När de blev skarpt läge med detaljplanen för Fredriksskans så kände vi att vi inte har fått fram våra synpunkter. Det som var tydligt på det här mötet var att även idrottslärare upplever stor frustration och menar att man krymper deras möjligheter att bedriva skolidrott trots att det är fullmäktigebeslut på att det ska finna skolidrott, säger Mats Blomberg, ordförande i Kalmar AIK och drivande i den gemensamma kraft som nu riktas mot förslaget.

Vad har ni fått för besked om att ni ska ta vägen?

– Det finns inga konkreta besked. För Ängö pratar de om Södra Utmarken. För oss pratas det om Bergavik men det finns inte någon riktig plan för vart vi ska ta vägen. Vi har nu ett nätverk och jobbar tillsammans med idrottslärarna i kommunen. Det är upp till 3 000 ungdomar som är här och idrottar varje vecka under läsåret.

Kommunalrådet Bertil Dahl ser positivt på mötet men inte realistiskt på någon drastisk förändring i beslutet.

– Jag tycker det är bra att föreningarna tar initiativ till möten där man informerar om sin syn men vi har tagit beslutet att vi vill ha bostäder och det står kvar och det kommer bli. Men vi måste se till att även de andra verksamheterna kan utvecklas och finnas kvar.

Har ni tagit hänsyn och varit insatta om föreningarnas situation?

– Vi har försökt att göra det politiskt men nu har vi fått ytterligare synpunkter och då får vi titta på det och fila på förslaget om att nå bättre resultat.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson var på plats och diskuterade förslaget med parterna som bjudit in politikerna.

– Ni får spela era matcher här men måste åka och träna någon annanstans och jag ser inte vad problemet med det skulle vara. Besök Team Södermöre som tränar i Tvärskog ena veckan, Loverslund andra veckan Påryd den tredje veckan, sade han.

– Men det handlar om att inte ha någon plats där vi känner oss välkomna och det handlar om föreningens historik. Även om vi kan spela våra matcher här så kommer bostadsbyggandet påverka våra föreningar och det finns en stark oro för det och det vill vi att ni ska förstå, kontrade Mats Blomberg.

Gonggongen ringde efter den första ronden. Sista ordet i frågan är garanterat inte sagt och lär inte vara det varken före eller efter det första spadtaget tas.

Fakta

Föreningar känner sig hotade

Arbetet om bostäder vid Fredriksskans är ett uppdrag från kommunfullmäktige som togs 2011.

Berörda verksamheter som är missnöjda med planerna är Kalmar Sportklubb, Kalmar Gymnastikförening, Ängö Bollklubb, Kalmar AIK samt även idrottslärare på Kalmars gymnasieskolor.

Ett detaljplansförslag finns upprättat för den södra delen av Fredriksskansområdet. Detaljplanen möjliggör bebyggelse för cirka 200 bostäder samt park och idrott.

Samhällsbyggnadsnämnden har godkänt ett förslag till detaljplan för samråd. Det innebär att planförslaget nu har ställts ut och skickats på remiss för synpunkter.

Målet är byggstart 2017.

Visa mer...