Annons

Sjöström tog ett historiskt fjärde guld

En skadad tumme stoppade inte Sarah Sjöström.
Simstjärnan vann 50 meter fjärilsim och tog sitt fjärde individuella EM-guld i Glasgow – något ingen svensk klarat på ett EM tidigare.
– Vad häftigt. Speciellt med tanke på lite motgångar i dag, säger hon i SVT.
Simning • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 10 augusti 2018
Sarah Sjöström vann guld på 50 meter fjärilsim under torsdagens EM-tävlingar i simning i Tollcross International Swimming Centre.
Sarah Sjöström vann guld på 50 meter fjärilsim under torsdagens EM-tävlingar i simning i Tollcross International Swimming Centre.Foto: Christine Olsson/TT

Sarah Sjöströms sista jakt på guld i EM i Glasgow kantades av problem med en tumme.

Efter sin seger på 100 meter frisim under onsdagen, där hon kroknade på slutet, slog hon i den så illa i målgången att hon fick röntga den på sjukhus under torsdagen.

Annons

Direkt efter skadan simmade hon i mål som segrare i semifinalen på 50 meter fjärilsim och i finalen visade hon på nytt mästarklass.

Tiden 25.16 var sex tiondelar över hennes eget världsrekord på distansen, men lika många tiondelar före tvåan i loppet, danskan Emilie Beckmann.

– Jag är jättestolt över att det blev ett guld idag. Tiden är ingen bra tid egentligen men det finns förklaringar till varför. Det är riktigt smärtsamt alltså. Men en 50:a kunde jag ta mig igenom. Ju närmare loppet vi kom ju mindre smärta kände jag. Jag visste att det kan vara så när adrenalinet är på, säger Sjöström, som fick hjälp med att ta på sig sin tajta simdräkt, i SVT.

Med guld på 50 och 100 meter frisim och 50 och 100 meter fjärilsim har Sjöström för första gången klarat av att ta fyra individuella guld under ett och samma EM. Hon är dessutom den första svenska simmaren att göra det.

– Shit vad häftigt. Jättekul, säger hon.

Tidigare hade Arne Borg, 1927, och Gunnar Larsson, 1970, vunnit tre individuella guld i ett och samma EM.

Efter EM, som nu är över för Sjöström, väntar ytterligare undersökning av tummen när hon kommer tillbaka till Stockholm eftersom man misstänker att hon kan ha tänjt ut ledbandet som stabiliserar tummen.

För Sophie Hansson blev det en åttonde och sista plats i finalen på 50 meter bröstsim i ett lopp där hon var en bit över de personliga rekordtiderna från försök och semifinal.

– Tiden är jag inte nöjd med. Känslan är ändå bra så det är irriterande, säger Hansson efter sin tid på 31.23.

Julia Jefimova vann loppet på 29.81.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons