Sport

Självmål räddade premiärpoäng för topptippade Rosengård

Fotboll Artikeln publicerades
Rosengårds Anja Mittag skjuter under måndagens damallsvenska match mellan FC Rosengård och Kopparbergs/Göteborg FC på Malmö IP.
Foto: Johan Nilsson/TT
Rosengårds Anja Mittag skjuter under måndagens damallsvenska match mellan FC Rosengård och Kopparbergs/Göteborg FC på Malmö IP.

Guldtippade Rosengård, som möter IFK Kalmar på Gröndal på lördag, dominerade stort mot den förmodade toppkonkurrenten Göteborg.

Det krävdes dock ett självmål i den 89:e minuten för att Malmölaget, som brände en straff, skulle kunna rädda en poäng i den allsvenska premiären. Mötet på Malmö IP slutade 1–1.

Förra året räddade Göteborg FC sitt allsvenska kontrakt via en magnifik slutspurt under hösten. I år aspirerar klubben på att bli ett topplag i allsvenskan, och visionen är att vara i final i Champions League senast 2021.

Det finns fog för att Göteborg ska kunna utmana guldtippade Rosengård och de två senaste årens mästarlag Linköping – åtminstone på papperet. Kubbens fem tunga nyförvärv i form av Olivia Schough, Sverige, Christen Press, USA, Emma Koivisto, Finland, Julia Roddar, Sverige, och målvakten Loes Geurts, Nederländerna, har alla landslagsmeriter.

Efter den första premiärhalvleken borta mot Rosengård hade dock den nye tränaren Marcus Lantz en del att fundera över. Rosengård var helt överlägset under den första akten på Malmö IP inför 813 åskådare och det var tack vare målvakten Geurts som det var mållöst i paus. Främst var det Rosengårds tyska anfallsveteran Anja Mittag som oroade, men bortamålvakten svarade för två starka ingripanden på 32-åringens avslut.

Den andra halvleken blev den första lik. Efter tio minuter var Iva Landeka när att chippa in ledningsmålet för Rosengård, men Geurts tippade bollen i ribban. I den 62:a minuten fick Rosengård ett gyllene läge att spräcka nederländskans nolla. Nyförvärvet Fiona Brown trycktes ner av Koivisto när hon jagade en djupledsboll och domaren Pernilla Larsson från Trollhättan signalerade för straff. Fram klev Mittag – bara för att dra bollen högt över målramen.

Då kom i stället en kalldusch för Rosengård. Med kvarten kvar kom Christen Press fri med den svenska landslagsmålvakten Zecira Musovic och den rutinerade amerikanska anfallaren rullade iskallt in ledningsmålet. Rosengård tryckte på för en kvittering, men behövde hjälp av Göteborg för att få in bollen. I den 89:e minuten nickade Göteborgsbacken Taylor Leach olyckligt bollen i en båge över Geurts fram till slutresultatet 1–1.

Daniel Kihlström/TT

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.