Sport

Simonsson junior slår sig fram i Kalmar: ”Betyder mycket”

Kalmar Artikeln publicerades

Pappa Hans är en småländsk tennisikon.

Fred Simonsson tar nya kliv i Kalmar.

– Det här betyder mycket för mig, säger 23-åringen.

Stockholmaren Fred Simonsson är framme i semifinal i ITF Rising Star Tour i Kalmar.
Foto: David Winberg
Stockholmaren Fred Simonsson är framme i semifinal i ITF Rising Star Tour i Kalmar.

Hans Simonsson kan, likt andra smålänningar som Mats Wilander och Stefan Edberg, titulera sig som en vinnare i Grand Slam-tennisen. Simonsson spelade hem dubbeltiteln i Franska Öppna tillsammans med Anders Järryd 1983 och smålänningen var rankad tia i världen i dubbel samt 45:a i singel som bäst.

Sonen Fred Simonsson har en bit kvar men 23-åringen från Stockholm är den siste svensken som står kvar på gruset i Kalmar. Simonsson besegrade rumänske kvalspelaren George Botezan med 6–1, 5–7, 6–3 i en svängig tillställning i vindarna på Gröndal.

Den sköna vinsten betyder att sjundeseedade Simonsson är klar för semifinal i 15 000-dollarsturneringen ITF Rising Star Tour.

– Det blåste rätt mycket och jag tyckte att jag löste det bäst i slutändan. Jag hade 5–2 i andra men då började han skjuta hej vilt, satte bomber jag inte kunde ta. Det var svårt att veta hur jag skulle spela då men jag märkte att han fick det tufft när jag fick höjd och längd på bollen, säger Fred Simonsson som är rankad 739 i världen den här veckan.

Vad betyder den här segern för dig?

– Det här betyder väldigt mycket för mig, det känns stort att vara framme i semifinal här. Jag har inte spelat så bra i singel det senaste året men har fått ihop mitt spel bättre och bättre nu med min nye coach Johan Kareld.

Och du gör det i Småland, på din ”andra” hemmaplan?

– Ja, det är trevligt. Jag känner mig alltid välkommen när jag spelar i Småland, alla känner till pappa och hans brorsa Stefan här, det är två ikoner.

Du fyller 24 i år, vad är målsättningen framåt?

– Att slå mig in på topp 100-listan. Jag vet att jag har ett stort spel, jag har slagit många bra spelare men jag måste fortsätta höja lägstanivån, säger Fred Simonsson.

Simonsson möter nu amerikanen Alexander Ritschard, som vann i Karlskrona förra veckan, i semifinalen på fredagen. Tysken Frederik Press, som skickade ut förstaseedade Markus Eriksson, möter tredjeseedade italienaren Fabrizio Ornago i den andra semin.