Annons

Signe Svensson vann lag-SM-guld på kunglig mark

Vid årsskiftet blev Signe Svensson draftad till Jump club i Enköping. I helgen var hon med och tog lag-SM-guld i ponnyhoppning med sin nya klubb.
– Det var väldigt häftigt, säger 14-åringen.
Strömsholm/Oskarshamn • Publicerad 13 juni 2018 • Uppdaterad 14 juni 2018
Signe Svensson på hästen Törnrosa under lag-SM i Strömsholm.
Signe Svensson på hästen Törnrosa under lag-SM i Strömsholm.Foto: Privat

Signe Svensson från Smälterum utanför Oskarshamn började rida när hon var sex år, då hon fick sin första ponny. Nu, åtta år senare har hon tagit, inte sitt första utan sitt andra SM-guld. Det första guldet kom i individuella utomhus-SM 2015. Det färskaste SM-guldet tog hon, och hennes lag Jump club från Enköping, i helgen på SM-tävlingarna i Strömsholm. Tolv lag från hela Sverige var med och Signes lag, med lagkompisarna Kajsa Björe, Tilde Jansson och Kimia Kadestam, var förhandsfavoriter.

Jump clubs guldtjejer bestod av Kajsa Björe, Tilde Jansson, Kimia Kadestam och Signe Svensson (närmast).
Jump clubs guldtjejer bestod av Kajsa Björe, Tilde Jansson, Kimia Kadestam och Signe Svensson (närmast).Foto: Privat

– Det var väldigt häftigt. Atmosfären var som att vara i ett paradis och stämningen och slottet var fint. Man kände på hästarna att det var roligt att visa upp sig inför storpublik, säger hon.

Annons

Signe Svensson har sina rötter i Högsby hästsportklubb, men hon har också tävlat för Västerviksortens ryttarförening. Inför 2018 blev hon draftad och bytte klubb till Jump club från Enköping. Där rider hon i ponnyallsvenskans elitserie, som är den högsta serien för ponnys.

Signe Svensson på Törnrosa under lag-SM i Strömsholm.
Signe Svensson på Törnrosa under lag-SM i Strömsholm.

Förra året kom hon fyra i Sverige-ponnyn i Scandinavium och sin ringa ålder till trots är Signe Svensson en van SM-ryttare.

– Jag tävlade i lag-SM 2015, sen har jag även fyra individuella SM-starter. Men jag har också tävlat internationellt med Törnrosa på Baltic cup under våren, med en andraplats som främsta merit.

Signe Svensson på Törnrosa framför Strömsholms slott.
Signe Svensson på Törnrosa framför Strömsholms slott.

Vad är målet framöver?

– Mina mål är att försöka rida två SM varje år, inomhus och utomhus. Och nästa år vill jag satsa mot Nordiska mästerskapen. Om det går bra siktar jag även mot EM.

Signe Svensson förstår att det krävs träning för att bli bra.

– Jag brukar tänka att har jag något mål att jobba mot har jag drivkraften att träna varje dag. Även om det är vinter och allt är kallt och blött och hästen inte vill gå ut.

Närmaste stora tävling är utomhus-SM i Vetlanda i sommar dit hon kvalat in två av sina hästar. Målet där är klart.

– Jag hoppas att jag tar medalj, säger ryttarlöftet.

Daniel SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons