Annons

Sex SSL-klubbar klarade inte elitlicensen: ”Tufft på den här nivån”

Bara åtta av 14 klubbar i Superligan klarar kravet för elitlicens.
FBC Kalmarsund är en av dem.
– Det är tufft att driva en förening på den här nivån, säger klubbchefen Per Viberg.
Kalmar • Publicerad 13 september 2018
Klubbchefen Per Viberg kan konstatera att FBC Kalmarsund är en av åtta superligaklubbar som har klarat av kravet för elitlicensen.
Klubbchefen Per Viberg kan konstatera att FBC Kalmarsund är en av åtta superligaklubbar som har klarat av kravet för elitlicensen.Foto: Paul Madej

Svenska mästaren Storvreta, FC Helsingborg, IBF Örebro, Jönköpings IK, Linköping IBK och Växjö IBK uppfyller inte kravet att ha ett positivt kapital, meddelade Svenska innebandyförbundets licensnämnd på torsdagen.

FBC Kalmarsund är således bara en av åtta SSL-klubbar som fick grönt ljus.

Annons

– Det är tufft att driva en förening på den här nivån. Jag är glad att vi klarade den här gallringen nu men det var ingen jättestor marginal, säger klubbchefen Per Viberg.

Så du är inte förvånad över att sex klubbar inte fixade kravet just nu?

– Nej, det är som sagt svårt att driva en förening på den här nivån. Den här säsongen kommer att bli avgörande för vår del, vilken sida om strecket vi kommer att hamna på när vi når april.

Vilken intäktspost blir avgörande?

– Det handlar om två: Sponsordelen och publikintäkterna. Vi sålde in sponsring för cirka 3,5 miljon kronor förra säsongen, budget nu är 4,6 miljoner. Publikintäkterna i sig är svåra att uppskatta. Bommar man där och låt säga 300 000 i sponsorintäkter mot budget så blir det snabbt en halv miljon, säger Per Viberg.

Hur går sponsorbiten?

– Vi har en bit kvar men vi ligger bra till just nu.

Elitlicensen infördes med ett första steg säsongen 2014/2015 och ska börja gälla fullt ut 2019. Har klubbarna inte klarat elitlicensen den 1 mars 2020 blir de tvångsnedförflyttade en serie.

– Klubbarnas arbete med att uppfylla elitlicensen har varit känt sedan 2014 och flera jobbar på bra, även om det i något fall kommer att bli tight, säger licensnämndens ordförande Tomas Eriksson till förbundets webbplats.

David WinbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons