Så här kan framtidens ungdomsfotboll se ut

Kalmar/Jönköping Artikeln publicerades
Fotbollsspel på en liten plan och med sarg? Ja, det kan bli verklighet för barn och ungdomar i framtiden.
Foto:Svenska Fotbollförbundet
Fotbollsspel på en liten plan och med sarg? Ja, det kan bli verklighet för barn och ungdomar i framtiden.

Spel på mindre planer och med sarger? Barn– och ungdomsfotbollen håller på att förändras.

– Utgångspunkten är att få röra bollen mer, säger Johanna Karlsson på Smålands FF.

Svenska Fotbollförbundets arbetsgrupp har tagit fram ett nytt förslag som ligger till grund för nya nationella spelformer för barn och ungdomar. Syftet är att anpassa fotbollen till de yngre utövarna på ett bättre sätt än tidigare.

Johanna Karlsson, ansvarig för spelarutbildning på Smålands Fotbollförbund, var med på tvådagarskonferensen i Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

– Vi har varit i kontakt med det här förslaget tidigare och det finns alltid saker att justera och skruva lite på men på det stora hela är det intressant, helt klart, säger Johanna Karlsson.

  En av de nya spelformerna är fem-mot-fem där åttaåringarna spelar med sarg. Försvarande lag måste, exempelvis, backa till mittlinjen (en så kallad retreat line) när anfallande lag sätter i gång (se fakta). Sedan följer spel sju-mot-sju, nio-mot-nio och elva-mot-elva.

  – I en del klubbar går man på elvamanna hyfsat snabbt och det kanske inte är den mest utvecklande formen just där och då. Utgångspunkten här är att få röra bollen mer, få fler bolltouchar än vad man hade fått på en större plan.

  Vad finns det för kritik mot det här förslaget?

  – Att man har krånglat till reglerna lite väl mycket. Ekonomiskt sett handlar det om att skaffa sarg och ändra storlekarna på målställningarna men vi får se vad som händer. Jag räknar med att vi distrikt får vara med och diskutera det här vidare innan beslut tas, säger Johanna Karlsson.

  Förslaget för nya spelformer kan klubbas igenom på förbundets representantskapsmöte senare i år för att börja användas under 2018.

  Fakta

  Förslag på nya spelformer:

  3-mot-3: Spelas av 6–7-åringar. Ingen målvakt, alla är utespelare, inga speciella positioner. Alla ska spela lika mycket. Inga tabeller får förekomma. 15x10 meter stor plan, med sarg.

  5-mot-5: Spelas av 8–9-åringar. 8-åringar med sarg, 9-åringar utan. Inga tabeller. Boll­storlek 3. Matchtid 3x15 minuter. Planstorlek: 30x20 meter. Bollen spelas i gång vid inkast. Försvarande lag måste backa till "retreat line” (mittlinjen) när anfallande lag sätter i gång spelet.

  7-mot-7: Spelas av 10–12-åringar. 3x20 minuter. 12-åringar tillämpar trezoners-offside – där en spelare bara kan vara offside på planens sista tredjedel. Extra spelare får sättas in om matchen är ojämn. Planstorlek: 50x30 meter.

  9-mot-9: Spelas av 13–14-åringar (liten 9–9 för 13-åringar, stor 9–9 för 14-åringar). 3x25 minuter. Vid varning visas spelaren ut i fem min­uter. Alla ska få spela minst en halvlek. Trezons-offside och ”retreat line” (mitt emellan straff- och mittlinje på varje planhalva).

  11-mot-11: För 15–19-åringar gäller korttidsutvisning och speltidsgaranti.

  Källa: Svenska FF.

  Visa mer...