Annons

Lokala föreningar vinnare i nya avtalet med Ironman

Ironman stannar i Kalmar fem år till fram till 2023.
En ekonomisk vinnare i det nya avtalet är de lokala föreningarna.
– Avtalet är bättre på flera sätt, säger sportalliansens ordförande Urban Strömberg.
Publicerad 15 augusti 2018
Tävlingsledare Henrik Brovell och marknadschefen Frida Grundström.
Tävlingsledare Henrik Brovell och marknadschefen Frida Grundström.

Kalmar

Sporten kunde tidigare i veckan avslöja att allt är klart med en förlängning med Ironman Kalmar. På onsdagens presskonferens var alla inblandade parter nöjda med att presentera ett nytt trepartsavtal (Ironman, Kalmar kommun och Sportalliansen) över fem år.

Annons

Urban Strömberg, Tobias Borger och Tomas Gustavsson har varit förhandlare för de lokala föreningarna i sportalliansen.

– Vi känner att detta kontraktet är mer genomarbetet än tidigare kontrakt. I det ingår också att det är bättre ekonomiskt för oss. Det ger oss en trygghet att utveckla tävlingen med Ironman och de klubbar vi anlitar för att få ihop 2 000 funktionärer som loppet kräver, säger Urban Strömberg.

Hur mycket bättre ekonomiskt är det här för de lokala föreningarna?

– Jag kan inte säga något enligt det avtal vi skrivit under. Men det är ett bättre utfall än det förra avtalet. Nu fungerar det väldigt bra med Ironman. Jag ska i ärlighetens namn säga att för ett par år sedan hackade det betänkligt.

Var du orolig att det inte skulle bli något nytt avtal?

– Ja, det har funnits sådana tillfällen. Jag har varit orolig ibland. Men under ett antal månader har vi känt att det här går i lås.

Tomas Gustavsson:

– Alla Ironmanlopp i hela världen är stöpta i samma form utom vår tävling här i Kalmar. Vi har vår Mini Tri som ingen annan har och det är en viktig del i det hela. Vi ser också att vi kan utveckla mycket.

Henrik Brovell är Ironmans tävlingsledare i Kalmar:

– Vi påbörjade en diskussion tidigt i höstas när vi gick in i sista året på kontraktet. Det har varit en förhandlingsprocess där vi egentligen var överens i våras. Sedan är det formaliseringar av det som har tagit tid för att allt ska bli rätt.

Annons

Vad tycker du är det bästa med avtalet?

– Att vi säkrat tävlingen i Kalmar under den här tidsperioden. Det är en av de tävlingar som säljer bäst och är mest populär. Atleterna älskar att tävla här och det finns mycket utvecklingspotential.

Vilka saker ser du som viktigast när det gäller utvecklingen av tävlingen?

– Vi vill se ett mer levande Expo med fler utställare. Även med Mini Tri finns stor potential.

I avtalet ligger Ironman Kalmar kvar i vecka 33 även de kommande fem åren.

– Vi fortsätter dela helg med Köpenhamn. Ingen av oss lider av det trots att vi är i samma region.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S):

– Det största effekten vi har fått med Ironman i Kalmar är folkhälsan i vår region. Den andra är den stolthet som skapats att vi faktiskt kan och ur detta har även ett antal cykel- och löplopp tillkommit som betytt många mil för våra invånare och att de har satt igång och tränat.

– Turistekonomiskt vet vi att det ger tillbaka 41 miljoner kronor. Långsiktighet ger förutsättningar för våra föreningar och näringslivet att våga investera. Det har väckts ett antal företag kring alla de arrangemang vi skapat de sista åren.

Ironman som genomfördes första gången i Kalmar 2012 har blivit en stor folkfest och startplatserna har sålt slut varje år (i år 2 880 triathleter från 46 länder). Enligt Destination Kalmar har varje tävlande i genomsnitt med sig fyra medföljare och de stannar i genomsnitt 4,7 nätter. Den turistekonomiska effekten i samband med evenemanget beräknas till ca 41 miljoner kronor.

I Sportalliansen Kalmar AB ingår (Kalmar Simsällskap, Kalmar Orienteringsklubb, Kalmar Cykelklubb och Kalmar RC Triathlon)

Lasse HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons