Sport

Royne Tvingsell slutar som tränare i Craftstaden

Oskarshamn Artikeln publicerades
Royne Tvingsell lämnar tränarposten i Craftstaden efter sju år.
Foto:Daniel Svensson
Royne Tvingsell lämnar tränarposten i Craftstaden efter sju år.

En innebandyikon lämnar scenen.

En era är över.

Royne Tvingsell slutar som tränare för Craftstaden.

– Jag väljer att bortse från mitt eget ego. Det är läge för någon annan att ta över.

Royne Tvingsell har som spelare och ledare tillhört Craftstaden, eller Oskarshamns Innebandyklubb, ända sedan bildandet 1986. Totalt har han varit tränare i 14 säsonger under två sejourer.

Sedan 2010 har han tränat laget och tagit klubben från division 2 till allsvenskan.

Men nu tar resan slut.

  – Jag informerade spelarna efter träningen på torsdagen, säger Royne Tvingsell.

  Hans beslut att hoppa av kommer efter en resa som gått spikrakt uppåt genom divisionerna. 2015 förde han laget till allsvenskan och nu känner Tvingsell att han nått vägs ände.

  – Jag skulle mycket väl kunnat köra några säsonger till, men jag väljer att bortse från mitt eget ego och ser till lagets och föreningens utveckling. Jag har varit med på hela resan från låg nivå och upp till allsvenskan. Jag tycker att det behövs något nytt, spelarna behöver få höra en ny röst och få till sig nya idéer, säger Royne Tvingsell och utvecklar sitt resonemang.

  – På lägre nivå fungerar det med att ha en tränare under längre tid, men när du kommer upp på elitnivå så tror jag inte att man ska vara kvar så länge. Visst, det har gått bra, men nånstans vänder det och sluttningen kommer. Jag vill inte utsätta laget för det. Inga träd växer till himlen och då är det bättre att föreningen tar ny fart medan trädet fortfarande växer, innan man tvingas såga ner det och får börja om.

  Han säger att han hållit sportchefen Robert Nilsson och klubbledningen informerad och att beslutet vuxit fram.

  – Jag bestämde mig för ett par veckor sedan.

  Ni gör en fin allsvensk säsong där ni länge nosade på SSL-kval – känns det bra att så att säga sluta på topp?

  – Ja, men det gör det. Det blir en fin avslutning. Om jag stannat i två år till kan man ge sig fan på att det hade gått åt helvete, säger Tvingsell och skrattar.

  – Det känns bra att ha tagit skutan så här långt. Det är rätt läge att laget tar ny fart med någon annan vid rodret. Det behövs något nytt för att få spelarna motiverade. Det måste hända något, de ska inte behöva stå och lyssna till samma gamla tränare år efter år.

  Tvingsell har genom åren haft erbjudanden från andra klubbar, men alltid stannat.

  Du har några framgångsrika år bakom dig – vad säger du om någon annan förening ringer nu?

  – Ingen aning. Jag har fokuserat på Craftstadens bästa när jag tagit det här beslutet. Vi ska vara väldigt rädda om vår allsvenska plats, för det är inte lätt att ta sig upp. Jag känner att det var rätt beslut, sedan får vi se vad som händer i framtiden. Men jag är inte dyngmätt på innebandyn, det är inte därför jag slutar och tanken är att jag vill vara kvar i Craftstaden i någon annan roll.

  Söndagens match mot Lindås blir hans sista. Sista träningen är redan avklarad.

  – Ja, torsdagsträningen blev min sista som tränare för Craftstaden. Och det var en grymt bra träning. Det kändes bra att få avsluta tränarkarriären med ett ruggigt bra tvåmål, säger Royne Tvingsell och skrattar.