Sport

Reiz trivs med sitt nya storstadsliv

Stockholm (Sportens utsända) Artikeln publicerades
Rasim Reiz trivs med sitt nya liv i Stockholm. Stureplan är numera hans hemmaplan och fotbollen spelar han numera i glamourgänget Andrea Doria.
Foto:Daniel Svensson
Rasim Reiz trivs med sitt nya liv i Stockholm. Stureplan är numera hans hemmaplan och fotbollen spelar han numera i glamourgänget Andrea Doria.

Han har bytt Ernemar mot Stureplan.

Oskarshamns AIK mot glamourgänget Andrea Doria.

Rasim Reiz trivs med sitt nya fotbollsliv.

Rasim Reiz gjorde bara två säsonger, 2009 och 2010, i Oskarshamns AIK, men hann med att göra stort avtryck. Hans kaxighet både på fotbollsplanerna och i media gjorde honom till en profil både på och utanför konstgräset på Arena Oskarshamn. 32 mål och 38 assist under de två säsongerna är givetvis ett lysande facit. 2010 blev han också utsedd av Sporten till mellanlänets största profil innan hans resa gick vidare.

– När vi inte gick upp i division 2 hade jag svårt att motivera mig, säger Reiz om varför han hoppade av tåget som i dag lett ända till division 1.

Vi träffar honom på Stureplan. Han har bytt småstadslivet mot storstadspuls. Kontoret har han på Stureplan och fotbollslivet har gått vidare i glamourgänget Andreas Doria.

– Efter tiden i Oskarshamns AIK mellanlandade jag i Kalmar och spelade med Smedby, jag ville veta vad jag skulle göra med livet, säger Reiz som nu har hittat rätt.

Senhösten 2010, när han valde att lämna Oskarshamns AIK, var han i ett vägskäl. Satsa fullt ut på fotbollen eller skaffa sig ett "vanligt" liv.

– Jag gick in 100 procent på Åtvidaberg, att jag skulle få chansen där. Kristian Bergström hade sagt att han skulle varva när de åkte ner i Superettan och tanken var att jag skulle ersätta honom. När han fortsatte fanns det inga pengar att satsa på mig och han spelar ju fortfarande, det är skandal, säger Reiz.

När han gick all in på Åtvidaberg brände han en del broar, bland annat i Finland. Även om han bara var 21 år ville han inte vänta med att ta klivet upp på en högre nivå.

– Jag kände väl lite samma som Peiman Eliassi som tagit ett lyckat steg till Ljungskile i Superettan. Att gå till någon klubb i division 1 eller 2 lockade mig inte. Träna tio pass i veckan och inte ha någon fritid, tjäna 5 000 kronor i månaden och åka runt och spela inför 40 personer var något jag kände att jag inte orkade. Det fanns inte motivation till det.

Flyttlasset gick i stället till huvudstaden. Kärleken till fotbollen är fortfarande stor och numera huserar han i division 4-laget Andrea Doria.

– Det finns mängder med potential och ambitioner i klubben. I år hoppas vi att kunna ta steget till division 3 i alla fall.

Om han i Oskarshamns AIK var den klarast lysande profilen är konkurrensen i glamourgänget Andrea Doria betydligt tuffare. Klubben är ständigt på jakt efter högprofilerade spelare. Jan Tauer har varit en av lagkamraterna. AIK-ikonen Daniel Tjernström och Yannick Bapupa är andra spelare som florerat kring klubben. Sportbladets Simon Bank är en lagkamrat sedan flera år tillbaka. Sportchef är TV4-profilen Jesper Hussfelt och ordförande är Peter Henriksson känd från Cmore. Mediaprofilerna i klubben har också blivit nära vänner till honom.

– Inför säsongen fick vi 250-300 mejl från spelare som ville komma hit och provträna. I Smedby fick vi snarare 250 mejl från spelare som inte ville komma.

Även att han bor i huvudstaden sedan flera år tillbaka är vännerna många på den småländska ostkusten.

– Jag följer fotbollen i Kalmar och Oskarshamn väldigt noga. Jag är nyhetstorsk och läser ofantligt mycket om fotboll på alla nivåer. Så fort jag har tid över så läser jag. Många av de jag umgås med här i Stockholm är vänner från Kalmar som också flyttat hit.

Saknar du tiden i Oskarshamns AIK?

– Det var en riktigt rolig period. Jag kom från Sarajevo där jag varit och spelat direkt efter gymnasiet. Det var fixade matcher och korruption, på sätt och vis ett helvete, säger Reiz och minns tillbaka på hur resan i OAIK startade.

– Jag minns mitt första framträdande med OAIK. Det var en testmatch i och mot Högsby. Jag hade svårt att ta det seriöst och var ute och festade natten innan. Tror vi åkte med William Nimbs mamma till Oskarshamn. Sen gick matchen riktigt bra, men Högsby omfamnade mig inte direkt.

Fakta

Rasim Reiz

Ålder: 26 år

Familj: Flickvän

Bor: Lägenhet i Bromma

Jobbar: Som regional sales manager på Groupon

Spelar: I division 4-klubben Andrea Doria

Visa mer...

Fakta

Rasim Reiz om

...när han är tillbaka i lokalbollen:

– Jag tror jag är tillbaka i Kalmar inom fem år, då får man väl se i vilken roll man kan hamna. Den dagen jag ska skaffa familj kommer jag göra det i Kalmar. Det är mycket tryggare att bo där, man ser så mycket skit här, alltså. För någon vecka sedan skulle vi spela en match i Åkersberga och jag åkte ut till Danderyds sjukhus för att möta Simon Bank. Då var det en skottlossning precis utanför och jag såg hur två snubbar sprang i väg efter att ha försökt att mörda en kille. Sådant händer inte i Kalmar, där är det kanske något inbrott på Kalmar Slott eller någon annan skit.

...vad han tror du om Oskarshamns AIK i år:

– Det är en overkligt bra serie. Det kommer bli tufft. Jag har inte jättebra koll på de som värvats in. Men spontant känns det tveksamt att låna in en 19-årig gotlänning (Peter Westberg) från Kalmar FF. Då är jag övertygad om att de Emil Dolk till exempel är bättre. Robin Östlind är ju en sjukt duktig spelare. Det är bara hoppas han får vara skadefri, han har ju haft massa problem. Jag tror kanske inte de kommer på övre halvan i år, de saknar en vass striker som kan göra 20 mål för det. Samtidigt tror jag stenhårt på OAIK i ett längre perspektiv. De har en bra organisation, styrelse, tränare och det verkar vara bra harmoni i truppen. De har resurserna för att vara tvåa bakom Kalmar FF i länet. Jag hoppas samarbete mellan klubbarna utvecklas ännu mer.

...han saknar livet som lokalbollsprofil:

– Självklart, det är alltid kul att stå i centrum. Jag gillar det och har varit i centrum dels för mina prestationer och dels surret utanför. Det var många bra spelare i OAIK, men jag gjorde målen och det där lilla extra.

Visa mer...