Rasistattack mot IKO-hjälten: ”Go back to China”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Greg Squires blev matchhjälte när IK Oskarshamn vände ett 0-2-underläge till seger med 3–2 mot Björklöven. Men segern kom i skymundan av rasistiska påhopp.
Foto:Peter Holm / Pic-Agency.com
Greg Squires blev matchhjälte när IK Oskarshamn vände ett 0-2-underläge till seger med 3–2 mot Björklöven. Men segern kom i skymundan av rasistiska påhopp.

Greg Squires sköt hem tre blytunga poäng till IKO.

Men segern grumlades av rasistiska påhopp.

– De skrek: ”Go back to China”, säger poängkungen.

Drygt fem minuter in i den tredje perioden i mötet mellan IK Oskarshamn och Björklöven åkte Greg Squires på en smäll och blev liggande på isen.

– Jag tappade luften där och kunde inte ta mig upp. När vi sedan spelade powerplay så var det flera spelare som skrek "go back to China" åt mig, säger Greg Squires som blev chockad.

– Jag är van vid rasistskämt från när jag var yngre, men nu är jag professionell hockeyspelare och 26 år gammal. Jag är väldigt förvånad.

  Har du upplevt det här tidigare när du spelat i Sverige?

  – Det har aldrig hänt mig i Sverige tidigare, men däremot i Tyskland, där hände det ofta.

  Flera ur IKO-lägret vittnar om att de hört ordet "kinesjävel" från Björklövens bås under matchen.

  – Jag är besviken och förvånad. Det är inte okej att någon skriker rasistiska glåpord åt en annan spelare. Det är många hårda ord som sägs mellan spelare under en hockeymatch, men det här är inte okej, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.

  Björklövens tränare Patric Wener blir chockad när han konfronteras med uppgifterna om vad som ska ha uttalats från Björklövenhåll.

  – Jag visste inte ens att de hade en spelare med asiatiskt utseende. Jag har inte uppfattat något sådant här. Skulle jag hört något sådant skulle jag tagit den killen direkt. Jag har själv en fru från utlandet och skulle aldrig säga något konstigt, säger Wener.

  Så påhopp och ord som det här tar du tydligt avstånd ifrån?

  – Jag skulle aldrig komma på idén att säga något sådant och jag har inte hört någonting. Sådant får absolut inte hända.

  Greg Squires gjorde det avgörande 3-2-målet i powerplay efter 7.44 av den tredje perioden.

  – Jag tryckte ner huvudet och sköt så hårt jag kunde. När jag såg att den gick in blev jag exalterad och jublade framför deras bänk.

  Jublandet mot motståndarbåset gav en tvåminutersutvisning.

  – De hade skrikit rasistiska skämt till mig hela tiden efter smällen och jag tycker verkligen inte jag förtjänade den utvisningen. Jag var bara glad, jag gjorde eller sa ingenting, säger Squires som dock slutade kvällen som matchhjälte.

  – Det är karma, säger poängkungen.