Rallyfesten på väg till Oskarshamn

Sport Artikeln publicerades
Arne Rådström kom tvåa i Midnattssolsrallyt förra året. I år är han rejält revanschsugen och vill vara med och slåss om totalsegern.
Foto:Midnattsolsrallyt
Arne Rådström kom tvåa i Midnattssolsrallyt förra året. I år är han rejält revanschsugen och vill vara med och slåss om totalsegern.

Midnattssolsrallyt startade i Vimmerby på onsdagskvällen.

I morgon, fredag, blir det en dag i och omkring Oskarshamn.

Midnattssolsrallyt är ett av norra Europas största historiska rallyn. Det är en tävling med två huvudklasser; historic och regularity. Den förstnämnda är för tävlingsbilar som kör i full fart och den andra är för rallyinspirerade standardbilar som ska hålla en snittfart om 50 kilometer i timmen. Tävlingen lockar skickliga rallyförare, bilälskare och motorintresserade i alla åldrar. Årets upplaga har sitt centrum i Vimmerby, men i morgon, fredag, får Oskarshamns stå i centrum.

– Det blir en härlig atmosfär med alla tävlingsbilar. Jag skulle säga att den härliga stämningen är en anledning till att ta sig ner till Brädholmen under fredagen, säger Robert Gustavsson som är pressansvarig för tävlingarna.

Specialsträcka 8-11 körs på fredagen. Sträcka åtta går kring Norrhult, sträcka nio går i närheten av Mörtfors, sträcka tio över Djurhultsmåla och sträcka elva heter och går i Ruda och startar öster om Emån.

  – Ruda-sträckan gillar jag, det är en personlig favorit. En härlig väg, ganska snabb men med en del luriga svängar. Sträcka nummer tio är den som är närmast Oskarshamns stad, den går över Djurhultsmåla. Där finns det många bra publikställen, exempelvis hygget före gården Stensberg, säger Robert Gustavsson.

  Svängen efter gården Djurhultsmåla är ett annat bra ställen för de som vill se bilarna komma susande.

  – Men det är viktigt att folk tänker på säkerheten. Att inte ställa sig för nära vägen och inte heller stå där det finns risk att bilen kan åka av, säger Gustavsson.

  Efter Djurhultsmålasträckan så tar alla bilar sikte mot Brädholmen där det är servicestation och väntar lunchstopp.

  – Vi har uppehåll där mellan 11.30-15.30. För dem som inte vill ta sig ut i skogen för att se bilarna så är det ett ypperligt tillfälle att bege sig till Brädholmen då.

  Intresset för årets tävling har varit stort. Taket för antal anmälda var från början 165, men utökades sedan till 175 bilar.

  – Vi hade över 220 anmälda, men kan inte ta emot fler än 175. Vi måste få plats med alla i depån och på olika serviceställen. Men det känns som att intresset för tävlingen stigit en nivå. Kanske är det de fina småländska rallyvägarna som lockar. Sedan har vi gjort rallyt mer kompakt, inte massa transportsträckor mellan specialsträckorna.

  Tävlingen har under årens lopp lockat både mängder av skickliga chaufförer och även bilintresserade kändisar. Bland de tävlande i år finns rallyvärldsmästaren från 1984, Stig Blomqvist, som vann Midnattsolsrallyt 2008.

  – Han har kört nio av de elva gånger vi arrangerat.

  Annie Seel, som är en av världens mest meriterade motorkvinnor, deltar också och kör en Toyota Starlet.

  Bland de som kommer vara med och slåss högt upp i resultatlistorna kan nämnas Mats Jonsson som kör Mazda. En duktig förare som under många år varit med i toppen av Midnattssolsrallyt. Patrik Flodin, som vann rally-SM 2006, kör en Volvo 242 och är en av de favorittippade. Mats Myrsell som varit Europamästare i historiskt rally och förra årets tvåa Arne Rådström är förare som också lär vara sugna på att utmana om segern.