Potter tar över Premier League-lag: Exalterad

Fotboll (TT) Artikeln publicerades
Graham Potter är ny tränare för Brighton, som slutade på 17:e plats i Premier League. Arkivbild.
Foto: Robert Henriksson/TT
Graham Potter är ny tränare för Brighton, som slutade på 17:e plats i Premier League. Arkivbild.

För drygt åtta år sedan tog han som 35-åring över Östersund i division 2 i Sverige.

På sin 44-årsdag presenterades Graham Potter som ny tränare för Premier League-laget Brighton.

"Jag är exalterad och känner mig hedrad", säger engelsmannen om sitt fyraårskontrakt.

I lördags skrev flera medier i Sverige och England att Graham Potter, tränaren bakom allsvenska Östersunds resa från division 2 till gruppspel i Europa League på sju år, hade kommit överens med Premier League-bottenlaget Brighton.

Under måndagseftermiddagen blev engelsmannen, på sin 44-årsdag, presenterad som klubbens nye tränare inför kommande säsong 2019–2020 och ytterligare tre år.

"Idéerna och planerna som finns i den här fotbollsklubben gör mig exalterad", säger Graham Potter till klubbens webbplats.

"Fantastisk historia"

Den gångna säsongen tränade Potter Swansea i Championship, den engelska andradivisionen, och ledde det walesiska laget till en mittenplacering, tionde plats. Brighton – med svenske anfallaren Viktor Gyökeres – klarade sig precis kvar, på 17:e plats, i högstadivisionen.

Tränartalangen från Solihull lämnade Östersund i juni förra året efter drygt sju år i Sverige. Han har fått goda vitsord i hemlandet under sitt första år i någon av den fotbollstokiga nationens toppdivisioner.

"Vi är nöjda med att ha säkrat tjänsterna från en av Englands mest talangfulla tränare. Graham Potter har en fantastisk historia av att utveckla lag med en attraktiv spelstil, dedikerad målmedvetenhet och stark laganda", säger Brightons ordförande Tony Bloom till klubbens webbplats.

Europa League-resa

Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg, åtalad för ekonomisk brottslighet, värvade Potter till den dåvarande division 2-klubben i januari 2011. Engelsmannens succé lät inte vänta på sig: ÖFK tog steget upp till division 1 redan samma år och till superettan året därpå.

Efter tre säsonger i superettan blev ÖFK allsvenskt hösten 2015, knappt två år senare kvalade sig laget in till Europa League, Europas näst mest prestigefyllda klubblagsturnering, efter att bland annat ha slagit ut turkiska storlaget Galatasaray.

Östersunds succé fortsatte i gruppspelet då laget tog sig vidare och slogs ut mot Arsenal i 16-delsfinal, trots en 2–1-seger borta mot storklubben men 0–3-förlust på hemmaplan.

David Hjorter/TT

Fakta: Graham Potters tränarkarriär år för år

Fakta: Graham Potters tränarkarriär år för år

TT

2011: Östersunds FK, division 2 (tabellplacering: 1)

2012: Östersunds FK, division 1 (1)

2013: Östersunds FK, superettan (10)

2014: Östersunds FK, superettan (5)

2015: Östersunds FK, superettan (2)

2016: Östersunds FK, allsvenskan (8)

2017: Östersunds FK, allsvenskan (5)

2018: Östersunds FK, allsvenskan (6) och Swansea, The Championship

2019: Swansea, The Championship (10) och Brighton, Premier League

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.