Annons

Överraskad SM-trea lyfte polaren i Jönköping: ”Sjukt mäktigt”

Gabriel Björlin tog ett överraskande SM-brons i Gävle.
Och lyfte fram träningskompisen Martin Olsson i Jönköping.
– Grymt starkt av Martin, säger Björlin.
Jönköping (Sportens utsände) • Publicerad 8 juli 2018 • Uppdaterad 9 juli 2018
SM-trean Gabriel Björlin (höger) lyfte fram Martin Olsson till en bra tid i Ironman Jönköping 70.3 på söndagen.
SM-trean Gabriel Björlin (höger) lyfte fram Martin Olsson till en bra tid i Ironman Jönköping 70.3 på söndagen.Foto: David Winberg

Gabriel Björlin går från klarhet till klarhet. Och det snabbt. På lördagen blev 20-åringen från Kalmar bronsmedaljör över den olympiska distansen i triathlon-SM i Gävle – hans första pallplats på seniornivå i ett SM.

– Sjukt mäktigt. Jag trodde inte att en seniormedalj skulle komma så här tidigt, jag trodde faktiskt att det var några år dit men jag gjorde en bra tävling, säger Gabriel Björlin som fixade bronspengen via en stark spurt i löpningen – bakom vinnaren Ludvig Fleetwood och tvåan Oskar Djärv.

Annons

– Eftersom det var 20,6 grader i vattnet simmade vi utan våtdräkt och det kändes som det gynnade mig. Jag var fyra-femma upp ur vattnet och det var bra med tanke på att simningen normalt sett är min svagaste gren, säger han och fortsätter:

– Vi var en klunga efter cyklingen och med två-tre kilometer kvar lyckades jag dra ifrån.

Lite mindre än ett dygn senare hade Björlin tagit sig från Gävle till Jönköping – för att lotsa fram träningskompisen Martin Olsson i Ironman Jönköping 70.3. Björlin gillade vad han såg från sidlinjen när Olsson sprang i mål på tiden 4.13.12 på den halva Ironmandistansen i den småländska värmen.

– Jag hann hit och skrika på Martin. Det var riktigt bra gjort, Martin gjorde det skitbra och lyckades också ta hem andraplats i sin klass. Grymt starkt av Martin.

Martin Olsson var också han belåten med insatsen.

– Det var väldigt varmt i dag och trots att löpningen kändes kämpig så lyckades jag hålla ihop det bra. Jag förbättrade mig med nästan tio minuter jämfört med i fjol så det är bra.

Vad har hänt?

– Jag har tränat mycket mer, jag har kört mycket med Gabriel hemma i Kalmar, vi sporrar varandra, säger Martin Olsson som nu siktar mot Ironman på hemmaplan i Kalmar i augusti.

– Det är mitt stora mål i år och jag tycker att jag ligger bra i fas. Jag satsar på personbästa nu när jag har fått till träningen på ett bra sätt.

Florian Angert från Tyskland vann herrarnas proffsklass på 3.50.51, 19 sekunder före belgaren Pieter Heemeryck.

Annons

Lisa Nordén, OS-tvåan från London 2012, vann damklassen på 4.18.17, 1.39 före brittiskan Kimberley Morrison.

* Mer från SM-tävlingarna i Gävle. Ida Tabbert, Björlins klubbkamrat i Kalmar RC, vann i flickor 16-17 år i den andra deltävlingen. I samma åldersklass blev Simon Lindblom tvåa och Jacob Franzén trea. Hanna Lundberg tog hem segern i flickor 14-15 år före klubbkompisen Lova Lavado och Alexander Chatila, också Kalmar RC, blev tvåa på pojksidan i samma ålderskategori.

David WinbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons