Duon starkast av alla när de fick sin revansch

Kalmar Artikeln publicerades
Mönsterås-triathleterna Viktoria Johnsson och Martin Lindqvist på upploppet.
Foto:Mats Holmertz
Mönsterås-triathleterna Viktoria Johnsson och Martin Lindqvist på upploppet.

Feber höll på att förstöra allt.

Martin Lindqvist ville bryta efter första varvet.

- Då blev det bara "Nej nej nej, nu leder vi".

Efter några dagars tveksamt väder kunde arrangörerna bakom Kalmar Swimrun andas ut. Vädret på lördagen kunde knappast ha blivit bättre. Uppställda i Kalmarsundsparken stod 160 tävlande och kollade sin utrustning en sista gång. Nästan lika många var de familjemedlemmar och vänner som var där för att heja och stötta.

Banan som tagits fram är 20,6 kilometer lång. Men ungefär hälften av alla tävlande var anmälda att springa banan två gånger om.

– Vi kände med banan att det var viktigt att visa det fina i Kalmar. Banan vi tagit fram går förbi sandskulpturtävlingen och så springer man längs med slottet och får lite känning på Ölandsbron på banans norra del. Vi har arbetat mycket med att sätta Kalmar Swimrun som varumärke, säger Henrik Magnusson som tillsammans med Jonas Carlander och Kalmar Simsällskap varit med och arrangerat loppet.

  Tävlingen gav bra möjligheter för vänner och familj, eller bara nyfikna Kalmarbor, att följa de tävlande utmed banan då delar gick genom centrala Kalmar. Upploppssträckan, som sträckte sig genom hela centrala Kalmar och ledde fram till Larmtorget där målet låg, kantades av åskådare när det var dags för vinnaren av det korta loppet att utses. I överlägsen stil sprang Jonas Ekman och Amanda Fischer i mål på tiden 2.06.46, nästan elva minuter före duon som kom på andra plats.

  – Väldigt trevligt med så mycket publik. Det kändes när man kom ut på den långa bryggan vid Kalmarsundsparken som om man var på väg att gå i mål med det publikstödet, säger Jonas Ekman efter segern.

  Tre timmar senare var det dags igen. Publiken började fyllas på när det utannonserades att vinnarna av det långa loppet närmade sig mål. Upp längs med gatan kom Mönsteråsduon Viktoria Johnsson och Martin Lindqvist löpandes in i mål på tiden 5.04.33. Duon som för en vecka sen tog en fjärdeplats i Karlskronatävlingen Kustjagaren fick revansch. Men trots en storstilad seger var det nära att de aldrig kom till start.

  – Jag var 90 procent säker på att jag inte skulle starta. Jag har legat sjuk men kände att vi skulle testa. Sen ville jag bryta efter första varvet men Viktoria höll tonen uppe, säger Martin Lindqvist.

  – Vi fick reda på att vi låg först efter det första varvet och då blev man extra taggad, och Martin som ville bryta. Då blev det bara "Nej nej nej, nu leder vi", säger Viktoria Johnsson.

  Tävlingen hade ett tak på antal tävlande men fick släppa på till 130 lag, 260 deltagare. Redan innan tävlingen ens startat hade de öppnat för anmälningar till nästa års upplaga. Arrangörerna har högt satta mål för tävlingens framtid.

  – Nästa år ska vi ha ett tak på 200 lag, och tredje året ett tak på 300. Många andra ligger ofta otillgängligt för publiken ute vid sjöbandet. Kalmar Swimrun är stadsnära och lätt att följa för publiken. Vi ska profilera oss med att vi har ett så centralt placerat lopp och bli en tongivande tävling i Sverige, säger Henrik Magnusson.