Sport

Oväntad kvintett vill rädda division 2-kontraktet

Övratorp Artikeln publicerades
Japanen Yuki Koizumi, plus amerikanerna Phil Fives, Sterling Hancock, Simon Megally och Brandon Fricke bor i lilla Övratorp utanför Nybro. I höst är deras stora mål att rädda kvar Nybro IF i division 2. 10 bilder
Foto:Suvad Mrkonjic
Japanen Yuki Koizumi, plus amerikanerna Phil Fives, Sterling Hancock, Simon Megally och Brandon Fricke bor i lilla Övratorp utanför Nybro. I höst är deras stora mål att rädda kvar Nybro IF i division 2.

Nybro IF sladdar i serien. Division 2-kontraktet är allvarligt hotat igen. En mil nordöst om Nybro, bland röda ladugårdar och höga björkar, bor just nu fyra amerikaner och en japan. Deras uppdrag är att rädda Nybro IF. Men hur kommer det sig att kvintetten har landat just här?

Bor ni alla fyra där, frågar jag och nickar i riktning mot den rödmålade stugan.

– Nej, Brandon (Fricke) bor i det stora huset med familjen Olsson och vi andra fyra bor här ute, säger Simon Megally.

Fyra? Undrar jag. Jag har stämt träff med Nybro IF:s amerikanska kvartett i Övratorp och om en bor i ett annat hus hur kan de då bo fyra i stugan?

– Yuki, också. Han är från Japan. Han har varit skadad och inte spelat. Ska jag hämta honom? frågar Brandon Fricke.

Yuki Koizumi kommer ut, tar i hand och slår sig ned med sina amerikanska lagkamrater. Koizumi är uppväxt i Tokyo, med en nästan lika stor folkmängd som hela Sverige, men nu befinner han sig i Övratorp, en kilometerlång grusväg från väg 575 som kan ta dig mot Nybro eller Kristvallabrunn.

– Det är fridfullt här, säger yttermittfältaren Phil Fives, som kommer från Pittsburgh och ler.

Importerna har plockats in för att hjälpa Nybro IF att rädda kontraktet i Sveriges fjärdedivision - den som kallas division 2.

Det är dagen efter att laget förlorat den extremt viktiga bottenmatchen mot nästjumbon IFK Hässleholm med 2–3. Phil Fives slog frisparken som mittbacken Brandon Fricke nickade i mål efter tre minuter. De drygt hundra personerna på Victoriavallen, som hukade sig för den kalla vinden och gömde sig undan regnet, applåderade det amerikanska samarbetet. Men bekymret var att vårens slagpåse, i division 2, IFK Hässleholm värvat ännu vassare. Den förre skyttekungen Tommy Filipovic, från Ljungskile, har plockats in, plus ex-allsvenske Patrick Osiako som närmast kommer från spel i Rumänien, Israel och Azerbajdzjan.

Hässleholm var bättre, vände och vann rättvist med 3–2.

– Det var tystare än vanligt här ute i går efter matchen. Vi tar en förlust mer personligt än andra i laget, jag vet inte om det är en typisk amerikansk grej. Men att komma hit och spela är ett stort steg för oss. Att vinna matcher är vårt enda fokus här. De andra har jobb och fotbollen är inte viktigast, säger Simon Megally.

Mittbacken Brandon Fricke representerade Nybro IF redan i fjol och kom tillbaka på turistvisum under sommaren. Sterling Hancock, från Kalifornien, spelade också i Sverige förra säsongen och anslöt från Stockaryd/Rörvik i april.

Koizumi, Fives och Megally värvades efter en testmatch i Värnamo i slutet av juli. Trion var då på en Skandinavien-turné med ett lag som kallas Bridges FC. Klubben är ett hopplock av spelare från olika platser av världen som spelar matcher i Danmark och Sverige under några veckor för att visa upp sig.

– Vi kände inte varandra alls förut men vi var med på samma resa under två veckor i juli. Vi spelade matcher, scouter kom och tittade och vi spelare ville hitta lag att avsluta säsongen i. Det var så jag, Phil och Yuki hamnade i Nybro, säger Simon Megally.

Nybro IF värvade tre spelare från Bridges FC redan i fjol. Bland dem fanns Sean Bauman som inledde även årets säsong i Nybro men som värvades, i juli, av serieledande Skellefteå FF i division 2 norra.

– Helt rätt steg, säger Brandon Fricke. Vi slåss i botten av division 2 samtidigt som de är på väg upp i division 1.

Efter förra säsongen åkte Fricke hem till Kalifornien och spelade i motsvarande den fjärde högsta ligan i USA med Des Moines.

– Jag letade efter någonstans att spela efter att min säsong i USA var över. Jag pratade med Patrik (Berg, sportchef i Nybro) som sa att de ville ha mig tillbaka så då var det bara att köra, säger Fricke.

– Men jag hade aldrig kommit tillbaka om det inte hade varit för Olssons.

Olssons, det är Eric Olssons föräldrar Tina och Anders. Eric Olsson det är Nybro IF:s "super-sub" som har räddat flera poäng åt laget efter sommaruppehållet. Och det är familjen Olsson som låter spelarna bo hemma hos dem. Under intervjun befinner sig Eric Olsson inne i föräldrahemmet samtidigt som vi sitter på den stora verandan som är det enda i omgivningen som påminner om USA. Nybro IF är just nu mer eller mindre helt beroende av gänget ute i Övratorp.

– Från början tyckte Tommy (Berg, tränare) att vi förstörde när vi tog in amerikanare men han har ändrat sig. De har en fantastisk attityd till allt de gör och lär våra yngre mycket. De hjälper till med allt och det blir ett mervärde av det. Det är ingen som blir tjurig på grund av att det är en amerikan som tar deras plats. De är uppskattade i laget, säger Nybro IF:s sportchef Patrik Berg.

Yuki Koizumis första tid i Nybro har däremot varit riktigt jobbig. Redan andra veckan i Sverige åkte han på en fotskada.

– Men nu känns det bra, jag kan gå för fullt och nu är det bara upp till tränaren när jag kan spela, säger Koizumi.

Sterling Hancock har tagit Sverige till sitt hjärta. Efter tre månader i Stockaryd/Rörvik får han nu en hel säsong i Nybro IF.

– Jag lärde mig ingen svenska när jag bodde i Sävsjö, då jag var där några månader men när jag fick veta att jag skulle tillbaka så började jag läsa språket. Det är ungefär det jag gör på eftermiddagarna - att plugga svenska. Även om alla svenskar pratar engelska riktigt bra så kommer du in kulturen mycket enklare om du kan språket, säger försvararen.

Kvintetten tränar annars så mycket de kan. Victoriavallen används mer frekvent än normalt. Eftersom att de är i Sverige på turistvisum kan de inte arbeta.

– Vi försöker se till att vi ha saker att göra, jag läser mycket böcker, tittar en del på tv och försöker hitta produktiva saker att göra på nätet och inte bara slösa bort tiden. Sedan tränar vi mycket extra för att bli bättre, säger Simon Megally.

Är det tråkigt?

– Jag skulle inte säga att det är tråkigt men du kan bli uttråkad i bland men då måste du tänka att du är i Sverige för att spela fotboll. Då har du det rätt bra.

Ni är på fotbollens bakgård, division 2, men är det bra för er utveckling?

– Jag ser det som att jag får erfarenhet samtidigt som det kan vara ett skyltfönster för att ta sig uppåt. Samtidigt vill vi hitta en väg att vinna matcher åt Nybro och att det ska gå bra.

Gänget bor tätt ihop, i en stuga och lever nästan på varandra dygnet runt.

– Du vänjer dig vid det. Det finns gott om plats här ute på gården så att man kan få lite tid för sig själv. Sedan har vi tillgång till bil och kan åka i väg. Alla behöver vara för sig själva i bland, säger Brandon Fricke.

– Jag lärde mig köra med växellåda för ett par veckor sedan. Jag har bara kört automat i USA. Det är en bra sak som vi alla har lärt oss. Efter att ha fått motorstopp några gånger så har jag luskat ut hur man gör, säger Phil Fives och skrattar.

Det är inte bara bilarna som skiljer sig.

– Allt är så annorlunda här mot vad vi är vana vid. Bara ta det här med sötsakerna efter maten, kaffet och fikan. Jag drack inte speciellt mycket kaffe när jag flyttade hit, nu...ja, nu dricker jag alldeles för mycket, säger Fives och Megally fyller i.

– Sedan finns det skog här som verkligen aldrig tar slut, svampplockning och kräftfiske. Det är erfarenheter som vi aldrig hade fått annars.

Sterling Hancock.

– Jag visste inget om Sverige innan jag kom hit, nu har jag lärt känna landet, förstår kulturen och jag älskar det.