Annons

Oskarshamn söker Finnkampen – och varpa-SM

Oskarshamn hoppas få arrangera Finnkampen i innebandy 2019. Dessutom har ansökningar lämnats in för att arrangera SM i varpa, dragkamp och hästskokastning. ”Vi jobbar på att få hit både större och fler evenemang”, säger Johanna Asp på Attraktiva Oskarshamn.
Oskarshamn • Publicerad 23 november 2018
Arenamatchen,
Arenamatchen,Foto: Daniel Svensson

September 2019 kan bli något alldeles extra i evenemangsväg i Oskarshamn om allt faller på plats.

Det är redan klart att USM i orientering arrangeras den 13-15 september. Men faktum är att det kan bli riksomfattande evenemang varje helg hela september.

Annons

Det största publika evenemanget är Finnkampen i innebandy. Attraktiva Oskarshamn, Oskarshamns kommun, Craftstaden och IK Oskarshamn har gemensamt lämnat in en ansökan till Svenska innebandyförbundet.

Finnkampen är vad det låter som, en landskamp mellan Sverige och Finland. I det här fallet skulle det handla om en a-landskamp på herrsidan samt två herrjuniorlandskamper.

Finnkampen äger rum den 8-9 september 2019 och skulle, om Oskarshamn får evenemanget, spelas i Be-Ge Hockey Center.

– Kravet är en arena med 2 000 sittplatser. Arenamatchen, när Craftstaden mötte Kalmarsund i ishallen, är ett bra exempel på att det fungerar. Vi har även använt oss av arenamatchen och hur lyckat det var i ansökan, säger Johanna Asp.

Finnkampen har spelats sedan 2000 och arrangerats i bland annat Stockholm, Malmö, Västerås och Umeå. Senast spelades den i Falun.

– De brukar inte vara på så små orter som Oskarshamn, men vi hoppas att vi kan vara intressanta ändå. Vi har ingen innebandyarena som klarar publikkraven, men vi visar att vi kan och är beredda att bygga om ishallen till innebandyarena. Det säger något om vårt intresse, säger Johanna Asp.

Något datum för när värdstad för Finnkampen utses finns ännu inte.

Dragkamps-SM 2019 kan hamna i Oskarshamn...
Dragkamps-SM 2019 kan hamna i Oskarshamn...Foto: MICHAEL SOHN
...liksom SM i varpa.
...liksom SM i varpa.

Det gör det däremot när det gäller SM i varpa och dragkamp, som äger rum första helgen i september. Redan på lördagseftermiddagen räknar Johanna Asp med att få besked om Oskarshamn blir arrangörsort för de något udda evenemangen.

– Varpa-SM lockar ungefär 150 deltagare plus alla medresenärer. Dragkamps-SM lockar ungefär lika många. Sedan kanske även hästsko-SM inkluderas och då är det 50 tävlande till, säger Johanna Asp.

I så fall skulle det innebära omkring 400 tävlande plus medresenärer.

Annons

– Det är ett stort evenemang för Oskarshamn. Det fyller alla våra hotellrum.

Varpa- och dragkamps-SM samarrangeras i så fall med Rödsle BK och tävlingarna är tänkta att hållas på Fredriksbergs IP.

Har ni fått indikationer på hur ni ligger till för att få tävlingarna?

– Vi vet inte om de jobbar med andra städer bakom kulisserna, men det vi hört är att vi ligger bra till.

Dessutom hoppas Johanna Asp att Oskarshamn ska tilldelas USM i segling näst sista helgen i september.

Ni har sedan tidigare fått jätteevenemanget O-ringen 2022. Nu ansöker ni om flera andra stora evenemang. Är det en medveten satsning på att få hit evenemang?

– Ja, det är det. Vi har en evenemangsstrategi i vår turismstrategi, och vi jobbar för att få hit större och fler evenemang. Det är strategiskt viktigt. Dels för att fylla våra hotell. Dels finns det ett mediavärde och ett värde för våra samarbetspartners. Sedan är det ett sätt att höja stoltheten för vår stad.

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons