Sport

Oscar Engsund förd till sjukhus: ”Tror det är sviterna efter slagsmålet”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Oscar Engsund och Stefan Gråhns bjöd upp till rejäl dans i Arena Oskarshamn i fredags. Efter det har Engsund hunnit med att bli uthängd på sociala medier, värvats till Frölunda och bli förd till sjukhus med ambulans.
Foto:Daniel Svensson
Oscar Engsund och Stefan Gråhns bjöd upp till rejäl dans i Arena Oskarshamn i fredags. Efter det har Engsund hunnit med att bli uthängd på sociala medier, värvats till Frölunda och bli förd till sjukhus med ambulans.

Fredag: Slogs med Stefan Gråhns och jagades på sociala medier.

Lördag: Värvades av Frölunda.

Söndag: Fördes till sjukhus med ambulans efter att ha tappat medvetandet.

Det händer onekligen saker kring IKO:s backhårding Oscar Engsund. I fredags blev han återigen rubrikernas man när han och Västerås Stefan Gråhns drabbade samman i ett rallarslagsmål, där båda fick matchstraff.

Engsund anklagades dessutom för att ha bentacklat Västeråsstjärnan Jeremy Williams. Efter matchen fick Engsund veta att han levde på sociala medier.

”Hur kan Oscar Engsund få fortsätta med att 'spela' hockey? Match efter match efter match - år efter år, samma jävla otäcka stil!”, skrev en person. ”Måste erkänna att Oscar Engsund i IKO är något utöver det normala. Spelar medvetet (!) för att skada motståndare. Blir bara så bedrövad”, tyckte en annan.

En tredje skrev: ”Sveriges i särklass fegaste hockeyspelare” och publicerade Oscar Engsunds telefonnummer och hemadress.

Till att börja med, vad säger du om allt som skrivs om dig?

– Det är lite obehagligt på ett sätt det här med att de lägger ut min adress och det, man vet inte vem som knackar på dörren. Men jag försöker att inte bry mig. Att motståndarna lägger energi mig har jag inget emot, det bara triggar mig, jag blir bättre. De får gärna hata mig, det gynnar bara mitt lag.

Du anklagas för att spela fult. Framför allt var en bentackling på Jeremy Williams som retade upp västeråsarna – vad säger du om den situationen?

– Jag skulle tackla Williams, men han hoppade undan och jag träffade benet. Det var inte meningen, men jag borde ha blivit utvisad där. Det var en olycklig situation där jag kom fel. Jag skulle aldrig skada någon medvetet, men jag är en jobbig jävel som har ett tufft spelsätt och då kan det bli fel i bland. Just den tacklingen var ful, det erkänner jag, men inte avsiktlig.

Det var inte första gången som Oscar Engsund är föremål för västeråsarnas vrede.

– Nä, det händer alltid något mot dem. Jag tacklade Tony Romano för ett par år sedan och det blev ett jäkla liv. Då la folk också ut mitt telefonnummer på Twitter och så.

Men Oscar Engsunds hektiska weekend hade bara börjat.

På lördagen kallades han in till IKO-tränaren Fredrik Söderström.

– Fredrik berättade att Frölunda ville skriva kontrakt med mig resten av säsongen, för att kunna använda mig när vår säsong är slut om de skulle få skador eller sjukdomar.

Vad kände du när du fick det beskedet?

– Häftigt. Jag hade hört att Frölunda var lite småintresserade, men inte mer än så. Det var väldigt överraskande.

Det är ju faktiskt inte omöjligt att du får spela ett SM-slutspel om någon månad?

Tänk om jag går in och vinner ett SM-guld, får glida in och lyfta en buckla, haha. Man jag tror att jag skulle kunna göra nytta i ett SM-slutspel, till exempel i boxplay.

Ditt kontrakt med IKO går ut efter säsongen, vet du något om nästa?

– Nu är det den här säsongen som gäller. Jag tror och hoppas att vi kommer topp åtta och får spela vidare. Det vore kul. Vad som händer nästa säsong tar vi senare.

Oscar Engsund är avstängd i tisdagens match mot Malmö och kommer sannolikt att få ytterligare avstängning och böter för slagsmålet med Gråhns.

Det är ju ganska stränga straff, tänker du på det när det smäller där ute att: ”Jäklar, nu blir det dyrt om jag slår till honom”?

– Fram till att det händer något så tänker man lite på det sättet, man vet ju att det är hårda straff på att slåss. Men när det rinner över och det väl händer, så försvinner såna tankar, då är man så inne i det. Fast jag behöll ju handskarna på mot Gråhns, det var faktiskt medvetet, så lite tänkte jag nog ändå så, haha. Det borde ge lindrigare straff att jag hade dem på.

– Jag har inte slagits sedan juniortiden, men nu blev det som det blev. Jag ville stå upp för laget. Det verkar ju ha peppat publiken också med tanke på vilket jäkla liv det var i arenan. Jag och Gråhns hälsade på varandra efteråt och han sa: ”Bra fajt”. Så vi skiljdes inte som jätteovänner. Jag var uppe i a-laget som gallerpojk när han spelade här, så vi har träffats förut.

Om fredagen var våldsam och lördagen rolig för Oscar Engsund, så blev söndagen desto otäckare. Det var inför söndagsträningen som han och lagkamraten Manuel Ågren var på väg in i Arena Oskarshamn när Engsund kände att något inte stod rätt till.

– Det var precis utanför huvudentrén som jag kände att jag tappade talförmågan. Jag försökte göra Manuel uppmärksam, men han förstod ju inte eftersom jag inte kunde prata. Sedan svimmade jag och ramlade ihop. Jag vet inte hur länge jag var borta.

Ambulans tillkallades och Engsund fördes till Oskarshamns sjukhus där han fick tillbringa natten.

– Jag tror att det är sviterna efter slagsmålet. Gråhns träffade mig ganska hårt utan handske. Jag hade huvudvärk på söndagen, men det kändes inte så farligt, så jag tränade som vanligt.

Vad säger läkarna?

– De har inte hittat något som är fel. Men vår lagläkare tror att det är hjärnskakning och jag ska tillbaka till sjukhuset och börja gå i en så kallad hjärntrappa. De ska även testa så att det inte är epilepsi. Jag har aldrig varit med om något liknande förut, men nu känns det bättre och jag ska ta det lugnt några dagar till att börja med, säger Oscar Engsund, som fick lämna sjukhuset på måndagsförmiddagen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.