Sport

Nye mittbacken: ”Visste inte om jag skulle klara mig”

Estepona (Sportens utsände) ,

Fast i Istanbul under militärkuppen mot presidenten.

Det blev för mycket för Gbenga Arokoyo.

– Där och då bestämde jag mig för att lämna fotbollen i Turkiet.

Thomas Andersson Borstam minns det som i går.

– När jag var sportchef i Mjällby så kom jag i kontakt med Gbenga via en holländsk rådgivare. Gbenga provtränade med Twente då men vi fattade tycke för varandra och jobbade ett par år tillsammans i Mjällby och har hållit kontakten hela tiden sedan dess. Det är väl ingen hemlighet att vi var intresserade av att få Gbenga till Kalmar 2014 men då blev det inte så, säger Andersson Borstam som är Kalmar FF:s sportchef sedan september 2013.

Gbenga Arokoyo har hittat tillbaka till svensk fotboll. Den 25-årige mittbacken har skrivit på ett treårskontrakt med Kalmar FF.
Foto: David Winberg
Gbenga Arokoyo har hittat tillbaka till svensk fotboll. Den 25-årige mittbacken har skrivit på ett treårskontrakt med Kalmar FF.

Lite mer än fyra år senare står de där tillsammans igen, Thomas Andersson Borstam och Gbenga Arokoyo. Den här gången på ett hotell i Estepona utanför Marbella.

Det har hänt en hel del i nigerianens liv. Fyra planerade säsonger i den turkiska klubben Gaziantepspor, vid den syriska gränsen, blev bara två.

– Jag fick mycket speltid, gjorde det bra mot stora lag. Men kriget i Syrien var bara några mil bort, det var bara 70 kilometer till Aleppo, till exempel. Folk sprang in och ut över gränsen, vi kunde höra bomberna i södern. Det var oroligt och det var ju inte bara som inte kände mig säker, alla i laget kände ett obehag. Det var den största orsaken till att jag ville lämna klubben men det var också problem med lönerna. Vi fick inte ut allt, säger Gbenga Arokoyo.

Efter lite semester i Afrika flög Gbenga Arokoyo tillbaka till Turkiet och Istanbul i mitten av juli 2016. Försvarsspelaren skulle förhandla med en ny klubb i miljonstaden.

Då hamnade Gbenga Arokoyo mitt i militärkuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan.

– Jag låg på hotellrummet och förstod först inte vad som hände. Men jag började följa nyheterna på tv:n och var ute och tittade på det som hände. Det var militärer överallt på gatorna, den stora Bosporen-bron stängdes av, flygplasten stängdes ner, det var kaos.

Vad tänkte du då?

– Jag kommer ihåg att jag var väldigt rädd, jag visste inte vad som hände och jag visste ju inte om jag skulle klara mig. Det var där och då jag bestämde mig för att lämna fotbollen i Turkiet.

Mitt i tumultet ringde Gbenga Arokoyo sin agent Marco Salvatore som bor i Stockholm.

– Jag ville bara till Sverige, komma i säkerhet. Jag försökte ta mig ut till flygplatsen två gånger, den tredje gången och dagen efter kuppen lyckades jag flyga till Stockholm. Jag inser i dag att jag tog stora risker.

Gbenga Arokoyo hittade en ny klubbadress i Portland Timbers i MLS men tiden i Oregon blev inte vad han hade tänkt sig. Mittbacken gjorde bara en match för klubben och fick hela säsongen 2017 spolierad av en skadad hälsena.

– USA kändes som en väldigt bra möjlighet för mig men jag fick skadeproblem och kunde inte spela så mycket som jag ville och hälsenan förstörde hela förra säsongen.

Gbenga Arokoyo blev trejdad till Atlanta United till den här säsongen men ett samtal senare gjorde 25-åringen till en Bosmanspelare.

– Min första fråga till klubbledningen i Atlanta var: ”Kommer jag att spela?” När jag inte fick de rätta svaren förstod jag att jag behövde vara någon annanstans.

Men du hade ett gällande kontrakt med Atlanta?

– Vi mötte varandra på halva vägen och gick skilda vägar.

Då kom Thomas Andersson Borstam in på banan på nytt.

– Thomas och jag har en bra kontakt och han visste förstås om trenden och att jag sedan lämnade Atlanta. Vi började prata och jag började se möjligheter. Jag tror att det här är den bästa lösningen för mig nu. Jag behöver lugn och ro, trygghet. Jag behöver spela fotboll igen, jag behöver ett ställe där det finns människor som litar på mig och vice versa.

Vad är det för spelare som återvänder till svensk fotboll och allsvenskan?

– En mycket bättre fotbollsspelare än senast och en person med mycket erfarenheter i ryggsäcken. Jag ska försöka hjälpa Kalmar med mina ledaregenskaper. Jag har en väldig hunger och motivation att göra det bra här. Jag vet att laget hade en tuff säsong i fjol men är redo att bidra till ett mycket bättre 2018. Jag är glad över att få vara en del av det här laget nu, säger Gbenga Arokoyo.

Borstam sa tidigare att du kunde svenska men nu har vi suttit här och tragglat engelska?

– Ja, jag kan faktiskt fortfarande prata svenska. Det kanske blir nästa gång, haha, säger Gbenga Arokoyo.