IFK Kalmar värvar rutinerad mittback

Kalmar Artikeln publicerades
GÖTEBORG 2014-09-17 Sveriges Lotta Schelin och Skottlands Ifeoma Dieke i VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Skottland på Gamla Ullevi i Göteborg 2014.
Foto: ADAM IHSE / TT
GÖTEBORG 2014-09-17 Sveriges Lotta Schelin och Skottlands Ifeoma Dieke i VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Skottland på Gamla Ullevi i Göteborg 2014.

OS-meriter och över 100 landskamper för Skottland.

IFK Kalmar värvar rutinerade mittbacken Ifeoma Dieke från allsvenska konkurrenten Vittsjö.

På torsdagen landade IFK Kalmar den mest rutinerade spelaren i föreningens historia.

– Vi har haft bra samtal sedan före jul. Ifeoma är väldigt professionell och en mycket duktig fotbollsspelare, säger IFK-tränaren Jonas Walfridsson.

De senaste sex säsongerna har hon spelat i damallsvenskan i Vittsjö GIK.

– Hon trivs väldigt bra i Sverige men ville prova något nytt.

Ifeoma Dieke i kamp med Sofia Jakobsson på Riverside Stadium i Middlesbrough 2012.
Foto: SCOTT HEPPELL
Ifeoma Dieke i kamp med Sofia Jakobsson på Riverside Stadium i Middlesbrough 2012.

Fakta

Ifeoma Dieke

Ålder: 36 (37 i februari).

Position: Mittback

Längd: 165 cm.

Bakgrund: Hon föddes i USA som dotter till nigerianska föräldrar, men växte upp och började spela fotboll i  Skottland. Det blev dock USA igen för henne där hon 1999 spelade till sig ett stipendium  på Florida International University. Efter examen 2003 spelade hon för Atlanta Beat i proffsligan WUNS, som dock lades ner efter 2004.

Hon kom till Sverige första gången år 2007 och spelade i damallsvenskan för QBIK och året därpå Kristianstads DFF. När en ny proffsliga, WPS, startade i USA 2009 återvände hon dock dit och spelade för Chicago Red Stars och Boston Breakers. Hon var på lån från den senare klubben till Apollon Limassol 2011 när WPS lades ner inför säsongen 2012.  Hon återvände då till Sverige och  Vittsjö GIK där hon spelat sedan dess.

Visa mer...

Ifeoma Dieke var en av bara två icke-engelska spelare som ingick i Lag Storbritannien som ställde upp i OS 2012. Hon skadade sig dock vilket också gjorde att hon inte kunde delta i Skottlands EM-kvalmatcher till EM I Sverige 2013, ett kval som Skottland missade med minst möjliga marginal.

Förra året spelade Ifeoma Dieke 20 matcher med Vittsjö i damallsvenskan och hon var också ordinarie i Skottlands landslag under EM 2017.

– Nu har hon dock tackat nej till mer landslagsspel för att koncentrera sig helt på klubblaget, säger Jonas Walfridsson.

IFK Kalmar har sedan tidigare kapten Elsa Karlsson och Elin Bergkvist som ett troget mittbackspar som nu lär splittras.

– Jag ser Ifeoma som en mittback. Det här ger oss mer konkurrens på de här positionerna och vi får helt enkelt se vad som händer, säger Jonas Walfridsson.

Ifeoma Dieke befinner sig för närvarande i Skottland.