Sport

Nu är Maikkula på gång

Kalmar Artikeln publicerades
Anton Maikkula är på väg tillbaka efter operationen och är snart redo att ta upp kampen på allvar om högerbacksplatsen.
Foto:Mats Holmertz
Anton Maikkula är på väg tillbaka efter operationen och är snart redo att ta upp kampen på allvar om högerbacksplatsen.

Äntligen är smärtan borta.

Nu är Anton Maikkula snart redo.

– Det är lätt att känna sig stressad. Jag kan bara lyssna på kroppen.

Kalmar. Den 19-årige högerbacken skrev på ett a-lagskontrakt med Kalmar FF inför säsongen. Men ännu har ungdomslandslagsspelaren inte kunnat ta upp kampen med Emin Nouri.

– Det var inomhus i Brännarhallen. Jag åkte på en blödning i en sena i ljumsken, berättar Anton Maikkula som kom till KFF 2013 från Aneby SK.

Han hoppades komma i gång ordentligt under träningslägret i Portugal men det var något som inte stämde. Efter att ha blivit undersökt i Göteborg konstaterades sports hernia, en försvagning av bukhinnan likt ett ljumskbråck.

– Jag hade ingen extrem smärta utan kände bara att något var fel därinne. Jag kände mig svag och kunde inte slå till bollen.

Den 10 mars la han sig på operationsbordet och fick besked att han skulle kunna vara i gång i full träning inom tre–fem veckor. Nu är han där.

– Jag hoppas kunna vara tillbaka i full träning om en dryg vecka. I måndags var jag med på kvadraten på träningen och körde helt smärtfritt även kondition runt planen, säger Anton Maikkula.

Även första året i Kalmar FF störde skador under säsongen. Då gick han igenom en liknande höftoperation som Viktor Elm gjorde inför den här säsongen, men för Maikkulas del handlade det om ingrep i båda höfterna.

Nu hoppas han att skadeeländet ska vara över och KFF tror mycket på sin framtidsman som har fysiken och löpvilligheten som sina största styrkor.

– Jag sa i december att det skulle vara jätteskönt att få vara med en hel försäsong. Nu blev det inte så men jag känner mig som en del i laget, säger Anton Maikkula, som för att vara den del av laget han är, åkte med truppen till bortamötet i Norrköping förra veckan.

Maikkula har varit med hela vägen i landslagssammanhang men missade vårens sista EM-kval med P19-landslaget på grund av skadan. Nu är han överårig där och nästa steg är U21-landslaget.

– Nu är det bara fullt fokus på Kalmar FF och det känns faktiskt skönt, säger Anton Maikkula.

FAKTA

Anton Maikkula

Ålder: 19.

Förening: Kalmar FF.

Moderklubb: Aneby SK.

Position: Högerback.

Längd: 175 cm.

Vikt: 73 kg.

Kontrakt: 31 december 2017.

Visa mer...