Sport

Nu är Ironman Kalmar bäst i världen

Kalmar Artikeln publicerades
2017-års vinnare Clemente Alonso-McKernan, Spanien, går i mål i loppet som nu är framröstat till det bästa i världen i kategorin ”Will recommend to a friend”.
Foto: SUVAD MRKONJIC
2017-års vinnare Clemente Alonso-McKernan, Spanien, går i mål i loppet som nu är framröstat till det bästa i världen i kategorin ”Will recommend to a friend”.

Ironman Kalmar är bäst i världen när deltagarna själva får välja.

– Vi har haft visionen att bli den mest omtyckta tävlingen i världen sedan vi startade. Det här är fantastiskt kul, säger tävlingsgeneralen Henrik Brovell.

55 000 Ironmandeltagare har efter 2017 års lopp svarat på en enkät. När Ironman under måndagen offentliggjorde svaren så toppar Ironman Kalmar kategorin ”Will recommend to a friend”.

– Att vi är den tävling i världen som flest rekommenderar sina vänner är det bästa betyg vi kan få och den utmärkelse som betyder allra mest. Vi har varit bäst i Europa tidigare men nu plockade vi hem rubbet, säger Henrik Brovell.

De aktiva lyfter fram Ironman Kalmar främst för den familjära stämningen, publiken och den snabba banan.

Kalmars tävling kom också trea i kategorin ”Best post race celebration”, vilket handlar om målgången och allt som händer därefter. Här vann Ironman Mont-Tremblant, Kanada, och Ironman Maryland, USA, var tvåa.

Henrik Brovell, tävlingsledare för Ironman Kalmar.
Foto: Lasse Hansson
Henrik Brovell, tävlingsledare för Ironman Kalmar.

– Det är inte många europeiska race med i topp tre i de olika kategorierna. Vi sticker ut, säger Henrik Brovell.

Årets Ironman Kalmar är sedan en tid tillbaka slutsålt och man har utökat antal startplatser till 2 850 vilket är 100 mer än förra året.

Men ännu har den lokala organisationen och Ironman inte kommit överens om något kontrakt och förlängningen av tävlingen efter 2018.

– Det pågår en diskussion och det ser bra ut, säger Henrik Brovell.

Båda parter vill ha en fortsättning i Kalmar men kärnfrågan handlar om hur stor ersättning de lokala föreningarna ska få för sin insats.

Den första Ironman i Kalmar arrangerades den 18 augusti 2012 .

Även det svenska loppet över halva distansen Ironman 70.3 Jönköping vann kategorin ”Will recommend to a friend”.