Sport

Norberg triggas av att slå ur underläge: ”Ska klara oss kvar”

Oskarshamn Artikeln publicerades
OBBK-veteranen Linn Norberg, som går in på sin trettonde säsong i klubben, spelar hemmapremiär i basketettan södra på söndag, mot<b> </b>Wetterbygden. Senast laget spelade i nästa högsta serien var säsongen 2011/2012.
Foto:Daniel Svensson
OBBK-veteranen Linn Norberg, som går in på sin trettonde säsong i klubben, spelar hemmapremiär i basketettan södra på söndag, mot<b> </b>Wetterbygden. Senast laget spelade i nästa högsta serien var säsongen 2011/2012.

Senast hon spelade i basketettan vann hon skytteligan.

Då fanns intresse från ligalag.

– Det var väldigt lockande, säger Linn Norberg.

Hon är den, av de nu aktiva, som har spelat längst i klubben. Och fortfarande finns suget att spela basket kvar. Linn Norberg, 26, är nu redo för sin trettonde säsong i OBBK-tröjan. Den här säsongen ska hon och laget återigen få spela i basketettan. Förra gången det var spel i landets näst högsta serie var säsongen 2011-2012. Då vann hon seriens skytteliga med 17,7 poäng i snitt per match.

Kommer du ta hem skytteligan den här säsongen också?

– Jag är tävlingsinriktad, men jag har sett att det är flera som har högre snitt per match, så det blir lite svårare. Då (2011/2012) var det nästan bara jag som gjorde poängen, nu är vi fler i laget som kan göra det, vilket är bättre.

Du går in på din trettonde säsong. Hur länge kommer du spela basket?

– Det är svårt att säga. Jag vill hålla på så länge som möjligt och så länge jag tycker det är roligt och håller mig skadefri, säger veteranen.

Senast laget spelade i basketettan södra kom de näst sist med sex inspelade poäng.

– Vi är tippade som ett bottenlag enligt andra klubbar. Jag har förhoppningar om att vi ska hålla oss kvar. Det är roligt att alla tror att det ska gå dåligt för oss, det är en extra pepp att vi ska klara oss kvar.

Linn Norberg har alltid varit OBBK trogen, trots lockrop från lag i högstaligan.

– För några år sedan hörde ligalaget Visby av sig, men då hade jag fått fast tjänst som ungdomshandledare, då vågade jag inte riskera det. Sen fick jag barn, och då var det lättare att vara kvar i OBBK.

Var du inte sugen på att testa hur högt du kan nå inom basketen?

– Det var väldigt lockande. Visby var inte så långt hemifrån, men de kunde inte garantera jobb inom den utbildningen jag har. Så viktigt var det inte, säger hon.

I slutet på januari förra säsongen kom estländska Janeli Lilleallik in i laget. Och hennes betydelse för laget var och är stor menar Linn.

– Hon är så omtyckt av alla. Hon har hjälpt laget både på och utanför planen. Bara hennes närvaro har byggt ihop laget. Innan var det uppdelat i två läger, gamla och unga, men nu är vi ett lag i stället. Hon pushar oss hårdare och är superviktig. Jag är glad att hon är tillbaka.

Vem i laget tror du blir årets utropstecken?

– Jag hoppas att Amanda Sjögren kommer ta för sig mer och växa som spelare. Henne ser jag stor potential i.

För några veckor sedan när OBBK träningsspelade mot Visby tyckte tränaren Mattias Svensson att laget inte riktigt orkade. Sedan dess har fokus legat på kondition.

– Sista två veckorna har Mattias kört stenhårt med oss. Det har varit piss och alla ville bara kräkas, men det har gett resultat. Nu har vi gjort vad vi kunnat inför premiären.

Hemmapremiär på söndag ja, det blir en svår nöt att knäcka direkt mot Wetterbygden. Vad tror du om matchen?

– Ja men gud ja, vilken start, jag orkar inte. De har spelat och vunnit träningsmatcher mot ligalag. De är otroligt tuffa, med en större trupp och bättre spelare. Vi ska försöka överleva matchen helt enkelt.

Fakta

Lagen i basketettan södra:

Wetterbygden Sparks, Helsingborg BBK, Högsbo Basket, Lobas, SBBK Utveckling, Västerås Basket, Malbas, Huddinge Basket, Oskarshamns BBK, Haga BG Dolphins, RIG Mark, IK Eos Utveckling

Visa mer...