Annons

Nanne inför toppmötet: ”De kan ta SM-guld i år”

Ett oväntat toppmöte avslutar allsvenska våren på Guldfågeln Arena på söndag.
Då hyllar Nanne Bergstrand sin förra arbetsgivare Hammarby.
– De kan mycket väl ta SM-guld i år.
Kalmar • Publicerad 26 maj 2018
Nanne Bergstrand leder KFF som avslutar vårsäsongen med ett toppmöte hemma mot Hammarby.
Nanne Bergstrand leder KFF som avslutar vårsäsongen med ett toppmöte hemma mot Hammarby.Foto: Patric Söderström/TT

En tredjedel av allsvenskan är redan spelad. Nu väntar den sista matchen före VM-uppehållet och på förhand var det högt odds på att Hammarby skulle komma till tabellsexan Kalmar FF som serieledare på Mors dag.

Nanne Bergstrand är så där lagom nöjd med vad hans lag presterat hittills.

Annons

– Med tanke på den höga frånvaron är 16 poäng på tio matcher bra. Vi har fått växla laguppställningar till varje match. Det här är nog något vi kommer att få leva med med tanke på spelarnas skadehistorik.

Samtidigt vill taktikern Nanne ha ett lag som kan växla spelsystem både för att anpassa sig till motstånd och för att skapa överraskningseffekt. Så rotationen i startelvan är även ett val av KFF-tränaren.

– Utmaningen ligger i att lägga rätt pussel, säger Nanne Bergstrand.

KFF hade en svit på fyra segrar i rad. Nu har det blivit två 1–2-förluster i rad på bortaplan och frågetecknen för anfallsspelet har aktualiserats.

Vad är du mest nöjd med hittills under säsongen?

– Jag tycker att tempot i vårt passningsspel har utvecklats även om jag inte är alls nöjd med hur det såg ut i andra halvlek senast. Sedan har vi blivit betydligt starkare på att kollektivt skydda vårt eget mål. Jag ser en utveckling i det vi gör.

Det är flera unga spelare som du släppt fram och låtit både debutera i allsvenskan och ta plats i laget?

– Ja, det har ju naturligtvis också att göra med alla skador och sjukdomar som gjort att det öppnat upp fler platser. Sedan har flera av dessa spelare varit med och tränat redan förra hösten så vägen in för dem har blivit kortare. De är inkörda på hur vi spelar.

Foto: Patric Söderström/TT

22 spelare har fått speltid. Men några av de som var tänkta att bära årets lag har knappt medverkat. Tobias Eriksson har tre matcher från start, Rasmus Elm två, Filip Sachpekidis en och brassen Nixon har bara fått hoppa in två gånger.

Nixon är ett lån från Rio-klubben Flamengo men ännu har inte KFF-fansen fått se vad han går för.

Annons

– Det handlar helt om den långa frånvaron på sex-sju veckor han har haft på grund av skadan. Han är inte ikapp fysiskt ännu så det viktigaste för Nixon är att han håller sig frisk och kan köra på för fullt nu.

Ni pratade om en spetsvärvning. Men hur bra är Nixon egentligen?

– Det är den bäste avslutaren vi har i hela truppen.

Nu plockar KFF in ytterligare en brasse i 23-årige Jajá som kan bli spelklar som tidigast 15 juli då KFF möter Djurgården hemma.

– Vi får in en mittfältare med en bra vänsterfot, vi behöver fler av den typen spelare. Han har tränat på med Flamengo men ska också anpassa sig till den mera fysiska fotbollen här.

Nanne Bergstrand tränade Hammarby i tre år. Han förde upp dem från superettan och håll kvar dem i allsvenskan men fick lämna i förtid efter säsongen 2016. Nu kommer Hammarby till Guldfågeln Arena men för Nanne är det där med nostalgi inget han alls tänker på i detta läget.

– Nej, det känns faktiskt inget speciellt. Sådant där går över mig ganska snabbt. Sedan är det bara fyra spelare kvar i truppen sedan jag var där, säger Nanne Bergstrand, som är imponerad över sitt förra lags framfart i vår.

– Hammarby har verkligen chansen att bli ett av de drivande lagen i svensk fotboll framöver med de publiksiffror man har. När jag kom dit så fanns det två miljoner kronor i kassan och vi tittade bara på Bosmanspelare. Nu kan Hammarby ut och köpa spelare man vill ha. De kan mycket väl ta SM-guld i år.

Varför är Hammarby vårens lag i allsvenskan?

– De har en trupp med många poängspelare. De har lyckats väldigt bra med sitt offensiva försvarsspel och man ska inte glömma att det är ett hårt jobbande lag. Men samtidigt släpper de in en del mål.

Annons

När det gäller publiksiffror har Hammarby i år ett snitt på över 25 000. KFF har trots en stark vår inte fått sitt publiksnitt att lyfta utan är nu på 5 308.

– Det finns nog bara en sak som måste till för att det ska bli bättre publiksiffror igen, säger Nanne Bergstrand.

Vadå?

– Att vi ramlar ur allsvenskan och tar oss tillbaka igen. Så var det i Norrköping. Då fick man perspektiv på saken och man blev tacksam att ha ett allsvenskt fotbollslag.

Den teorin är det nog ingen i KFF som vill ska slå in.

Lasse HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons