Sport

Mellanlänets största sportprofiler - plats 2-10

Lista Artikeln publicerades

Här är 2017 års hetaste lista med sportprofilerna som gjort störst avtryck på alla plan. Nu presenterar vi platserna 2-10.

Foto: Daniel Svensson

2. Peiman Eliassi, fotboll, Oskarshamns AIK

OAIK gjorde 42 mål. Peiman Eliassi var – med mål eller assist – direkt inblandad i 24 av dem. Stundtals helt dominant i söderettan. Svarade för en rad riktiga drömmål. Den absolut största anledningen till OAIK:s femteplats. Det är märkligt att han fortsätter att glida under radarn på de allsvenska klubbarna.

 

Foto: Daniel Svensson

3. Arsi Piispanen, ishockey, IK Oskarshamn

Det finns många egna produkter i IK Oskarshamn. Många spelare som varit i klubben i många år. Men frågan är om inte den största kulturbäraren är en gänglig finländare. Arsi Piispanen håller på att bli ”Arsi” med en hel stad. Bli inte förvånade om familjen Piispanen blir staden trogen även när karriären är över.

Foto: Daniel Svensson

4. Patryk Dudek, speedway, Dackarna

Dackarna har haft många duktiga förare genom åren. Men frågan är om de haft någon som varit bättre än Patryk Dudek. Den lille polacken flög fram till ett individuellt VM-silver. Nu är han en nyckelförare i Dackarnas nysatsning mot SM-guld.

5. Mikael Karlsson, speedway, Dackarna/Vetlanda

Målillaikonen har lett Dackarna i åtta säsonger på raken. I höstas fick ”Kråkan” lämna skeppet. Det tog dock inte många veckor innan Karlsson var klar som lagledare för ärkerivalen Vetlanda. Hela speedway-Sverige räknar redan dagarna till ”Kråkan”-derbyna nästa säsong.

Foto: Roger Carlsson

6. Jouline Hammarström, ishockey, IK Oskarshamn

Vad gör man om man bor i en stad som saknar damhockeylag? Tja, man startar ett. Sagt och gjort, pionjären Jouline Hammarström drog i gång damhockey i Oskarshamn och laget spelar nu i division 3.

7. Janeli Lilleallik, basket, OBBK

Har blivit en stor profil för hela föreningen. Den estniska landslagsspelaren är inte bara en framstående basketspelare, utan också en omtyckt ledare som driver klubben framåt.

Foto: Daniel Svensson

8. Janne Stahre, fotboll, Oskarshamns AIK

Oskarshamnssonen har inte varit klubblagstränare på många år. Men någon ringrost har inte synts till och den frispråkige Stahre har gjort avtryck direkt. Med pondus har han styrt OAIK mot division 1-toppen.

Foto: Roger Carlsson

9. Rebecka Sternisa Bellander, rullstolstennis, Oskarshamns TK

Siktet är inställt på Paralympics i Tokyo 2020. Redan bäst i Sverige och klättrar stadigt på världsrankingen. Målmedveten som få. Fick i våras pris för Årets idrottsprestation på Oskarsgalan.

Foto: Roger Carlsson

10. Sanna Zetterling, innebandy, Craftstaden

Kapten, härförare och poängspelare. Sanna Zetterling har vuxit både som ledare och spelare och förvånas inte om hon inom kort är kapten i ett allsvenskt lag.