Sport

Linder: ”Satt och funderade på vad fasen som hände”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tom Linder är laddad för derbyfajt mot Västervik i Plivit Trade Hallen i kväll.
Tom Linder är laddad för derbyfajt mot Västervik i Plivit Trade Hallen i kväll.

En tung månad är över.

Tom Linder tror hårt på IKO inför derbyt.

– Vi har hittat tillbaka till vår identitet.

Tom Linder är en av IK Oskarshamn mest meriterade och rutinerade spelare. Han är en av dem som måste vara med och visa vägen om IKO på allvar ska vända den negativa trenden laget befunnit sig i den senaste månaden.

– Segern mot Södertälje betydde väldigt mycket. Nu har vi verkligen känslan att vi är på gång igen, vi har gjort ett par bra matcher i rad, säger Mönsteråssonen.

Ärligt talat – hur jobbigt var det kring jul och nyår när ni var rejält formsvaga?

– Alltså, det var väldigt frustrerande. Att förlora med så stora siffror som vi gjorde i ett par matcher är tungt. Samtidigt tycker jag inte vi var så dåliga i flera av matcherna, jag satt och funderade på vad fasen som hände efter vissa matcher. Det är små grejer som blir fel och blir väldigt kostsamt. Framför allt handlar det om arbetsinsatsen och skridskoåkningen som är avgörande. Vi har blivit lite passiva när självförtroendet saknats.

32-åringen är övertygad om att laget har hittat in på en väg som pekar uppåt igen.

– Vi är så pass bra att vi ska vara med i toppen. Min känsla är att jag blir förvånad om vi inte vinner flera matcher på raken nu. Vi har hittat tillbaka till vår identitet och flera spelare har bra form så jag tror stenhårt på det här.

Vad betyder det att ni har fått in nya spelare och fått en helt annan konkurrens nu?

– Ett tag var vi väldigt kort om folk på alla positioner. Ska man vinna över lång sikt behövs en bred trupp även om man tycker det suger att man får spela mindre. Det roligaste som finns är ändå att vinna och då får man ta att det blir mindre speltid. Sättet som vi vill spela på kräver också en bred trupp.

Ett derby är alltid en extra krydda. På fredagskvällen måste man också säga att det finns en hel del i potten. Båda lagen famlar lite efter stabilitet och poäng och båda lagen är inblandade i streckstrider.

– Att möta Västervik är alltid speciellt för mig. Nu åkte de dessutom på stortorsk senast, lär vara revanschsugna och på något jäkla vänster är de alltid bra mot oss. Det kommer bli tufft.

Nu har du ju spelat en hel del derby mot Västervik – men är det alltid lika speciellt?

– Jo, men det är speciellt. Första derbyt förra säsongen är ett av de mest speciella matcherna jag spelat på många sätt. Det är fortfarande jättespeciellt och att de har vunnit flera derbyn än oss de senaste säsongerna är extra tändvätska.

Finns det någon match i matchen för dig i derbyt?

– Finns väl ingen jag kommer tjafsa med så, men det blir alltid hett. Joacim Hedblad är en spelare vi får passa oss för, han har bra speed och ett bra skott. Sedan har jag och Conny Strömberg stött på varandra hela karriären känns det som. Hamnar jag i sarghörnet med honom kan det nog bli lite tjafs. Han är ofta väldigt taggad och brukar gå att reta upp.

Fakta

Västervik-IKO

Var: Plivit Trade Hallen i Västervik.

När: Fredag, 19.00

Senaste nytt: Nyförvärvet Patrik Pakkonen är tillgänglig för spel och Martin Fehervary är tillbaka efter sjukdom. Saknas i IKO-lägret gör skadade Linus Morin och Jacob Cederholm. Konkurrensen i IKO-laget är tuff och en spelare hamnar utanför truppen.

Visa mer...