Sport

Bakgrund: Läs allt om turerna bakom styrelseavhoppen

KALMAR Artikeln publicerades

Förra söndagen stod det klart att Henrik Rydström inte får vara kvar i Kalmar FF. Beskedet och behandlingen av KFF-ikonen väckte en våg av kritik mot föreningens styrelse och knappt en vecka senare meddelade Johan Assarsson och Richard Teern att de lämnar sina styrelseposter. Här hittar du allt om turerna som ledde fram till beskedet.

Henrik Rydströms tid som huvudtränare för Kalmar FF tar sin början den 31 juli. Då meddelar Kalmar FF att Nanne Bergstrand sjukskrivit sig av ”privata skäl”. Rydström som då var får, tillsammans med Jens Nilsson och Festim Pasho, leda laget tills vidare. Sjukskrivningen förlängs till slut säsongen ut.

Under Rydström byter Kalmar FF spelfilosofi, istället för en rak omställningsfotboll blir fokus på större bollinnehav. Men poängskörden blir skral.

När säsongen närmar sig sitt slut framgår det tydligt att Henrik Rydström inte är självskriven som fortsatt KFF-tränare.

 

Henrik Rydström.
Foto: Patric Söderström/TT
Henrik Rydström.
”Det känns väldigt ovisst”

 

– Henrik är aktuell, så klart, han har klivit in och tagit skaftet efter Nanne. Sedan får vi göra en samlad bedömning och en bedömning hur vi vill att föreningen ska drivas framåt, säger klubbchefen Mattias Rosenlund.

Den 7 november berättar Rydström att han inte hört ett ord från föreningen angående sin egen framtid.

– Det känns väldigt ovisst, kommenterar han.

Samma dag skriver Sportens Peter Ahlén en krönika där han menar att det finns en osäkerhet kring Rydströms namn inom KFF. ”Jag tror att han fortfarande betraktas som en U19-tränare, utan tillräcklig seniorerfarenhet, kanske även hans omvända Svante Samuelsson-framtoning bidrar.”

När lagkaptenen Viktor Elm får frågan säger han att han mycket väl kan tänka sig Rydström som tränare även nästa säsong. Däremot tror han inte att spelarnas åsikt har någon större betydelse när ledningen ska ta sitt beslut.

– Jag tror inte vi har så mycket att säga till om. Sedan kan man alltid säga vad man tycker men jag vet inte hur mycket det vägs in, säger han.

När slutsignalen gått efter årets sista match, då AIK säkrade SM-guldet på Guldfågeln Arena, berättar Henrik Rydström om hur tuff säsongen varit. Han kallar den för ”turbulent och galet påfrestande”. Han känner sig dränerad på kraft och efterfrågar ett besked om huruvida han får behålla tränarjobbet eller inte.

– Det kan jag ärligt säga, det hade varit gött. Nu är det snarare så att läget är jäkligt ovisst, vad händer?, kommenterar han.

Men svaret fortsätter att dröja. I en krönika den 12 november kritiserar Sportens Lasse Hansson KFF-ledningen för att inte agera snabbare. ”Nu tappar man den viktiga tiden igen och kommer att stå där med en spelartrupp som inte är synkad mellan sportchef och tränare. Efter de senaste turbulenta åren har Kalmar FF inte råd med detta.”

I KFF-podden berättar Sporten att det pågår ett maktspel kring tränarfrågan och att den delar styrelsen.

När dagarna går framstår det som mer och mer osannolikt att Rydström ska få fortsätta i KFF. ”Utgången känns given: Henrik Rydström kommer att sidsteppas”, skriver Sportens Peter Ahlén i en krönika den 15 november.

 

Rasmus Elm.
Foto: Patric Söderström/TT
Rasmus Elm.
”Det är ganska låg nivå just nu”

 

Då väljer föreningen största stjärna, Rasmus Elm, att markera. Han tycker att ”Henke” ska vara kvar och kallar situationen i KFF för en ”cirkus och karusell”.

– Det är ganska låg nivå just nu, säger han till Barometern.

Klockan 21.40, söndagen den 18 november, kommer till slut beskedet. Henrik Rydström får inte förlängt kontrakt utan tvingas bort från Kalmar FF.

– I huvudsak handlar det om den sportsliga utvecklingen i höst, motiverar klubbchefen Mattias Rosenlund.

Rydström själv orkar inte prata i telefon efter beskedet, utan svarar Sporten via mejl.

– Jag utgår från att styrelsen gjort en lika grundlig utvärdering som de förväntar sig att utvärderingar i deras egna företag görs. Jag har dock aldrig pratat fotboll med någon från styrelsen eller klubbledningen. Och jag har aldrig sett någon av dem vid våra teorigenomgångar eller träningar. Men det går kanske att göra grundliga bedömningar ändå, vad vet jag. Jag vet ju ingenting om företagsvärlden, säger han syrligt.

Kalmar FF:s besked får både supportrar och andra fotbollstyckare att gå i taket. ”Något av det fegare jag upplevt under mina 15 år som allsvensk reporter”, skriver bland annat Kvällspostens Mattias Larsson om KFF-ledningens agerande.

På måndagsmorgonen hänger en stor banderoll på Guldfågeln Arena. Budskapet är tydligt och riktat mot styrelsen: ”Lämna eller bli avsatt. Låt inte föreningens själ dö!”. Supportrar startar också en namninsamling för att få till en extrastämma.

– Det finns ingen som kan säga att Henke (Rydström) har rätten att träna Kalmar FF, det är mer beteendet i föreningen än beslutet som är upprörande, säger Linus Hellman som haft olika uppdrag i KFF under de senaste 25 åren och är en av dem som engagerat sig i frågan.

 

Mattias Rosenlund.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Mattias Rosenlund.
”Vi är inte ryggradslösa och det är ingen som gömmer sig”

Klubbchefen Mattias Rosenlund, som haft en svettig dag, försvarar beslutet att kicka Henrik Rydström.

– Jag har pratat med media hela dagen, men vi är inte ryggradslösa och det är ingen som gömmer sig. Det här visar bara vilken ikon och stor profil Henke är efter allt han har gjort för föreningen och jag kan förstå att folk är upprörda. Men vi måste blicka framåt nu, kommenterar han uppståndelsen.

När KFF håller sin första träning efter söndagens besked är Henrik Rydström inte på plats. Träningen leds i stället av Jens Nilsson som medger att det är en jobbig dag.

– Det finns inte någon vinnare just nu, säger han till Barometern.

Sporten pratar också med spelarna Viktor Agardius och Johan Stenmark som ger sin syn på ledningens beslut.

Samtidigt som Kalmar FF tog farväl av Henrik Rydström satte också spekulationerna om nästa tränarnamn full fart. På måndagen presenterade Sporten en lista med flera tänkbara alternativ, varav ett lika oväntat som känt namn: Liverpool-legendaren Sami Hyypiä.

 

”Jag har varit här i Kalmar så länge, jag bedöms efter saker som inte är relevanta, saker som jag exempelvis har sagt genom åren”

 

På måndagseftermiddagen har Henrik Rydström hunnit samla sig. Efter att bara ha svarat media på mejl ringer han upp Barometern. Den nu icke önskvärda KFF-profilen berättar att han ”inte är dum i huvudet utan förstått vartåt det lutade”. Nu planerar han för en ny framtid, kanske utanför Kalmar.

– Jag kan tänka mig att flytta, sedan är det en del som ska klaffa, förstås. Men jag vill inte utesluta någonting och det kanske till och med skulle vara nyttigt. Jag har varit här i Kalmar så länge, jag bedöms efter saker som inte är relevanta, saker som jag exempelvis har sagt genom åren, säger han till Barometern och slår fast att han vad som än sker vill fortsätta jobba med fotboll:

– Jag har en jättestor ambition att arbeta vidare med fotbollen. Jag har tänkt så mycket fotboll de senaste fyra åren, det bara bubblar i mig.

På tisdagen fortsätter missnöjet att jäsa i supporterkretsar. Den förre KFF-ordföranden B-G Svedjenäs uppmanar, i ett öppet brev, styrelsen att avgå: ”Jag är orolig över att ni i styrelsen håller på att tappa greppet om Kalmar FF. Därför tycker jag att styrelsen ska ställa sina platser till förfogande vid en extra föreningsstämma”, skriver han.

På tisdagen står det också klart att KFF:s medlemmar samlat tillräckligt många underskrifter för att få till en extrastämma. Uppropets initiativtagare Andreas Treffenberg lovar att gruppen bakom kommer att komma förberedda till mötet.

– I första hand handlar det om en misstroendeförklaring mot delar av styrelsen, säger han till Sporten.

ICA-handlaren Richard Teern hamnade på nytt i skottkluggen för fansens kritik.
ICA-handlaren Richard Teern hamnade på nytt i skottkluggen för fansens kritik.

En stor del av supportrarnas kritik riktas mot styrelsemedlemmen Richard Teern. Han har tidigare varit i blåsväder efter att det framkom att han utöver KFF även sponsrar rivalen Öster. Mitt i turbulensen efter Rydström-beskedet medverkar ICA-handlaren i en uppmärksammad intervju i Ölandsbladet där han framstår helt oförstående till supportrarnas kritik. I en krönika dagen efter skriver Sportens Peter Ahlén att Teern ”på klassiskt grosshandlarvis sparkar neråt utan att förstå vilka han pratar om” och uppmanar honom att avgå.

Andreas Treffenberg.
Andreas Treffenberg.
”Vi vill inte ställa till kaos, vi vill ha förnyelse och förbättring”

Styrelsens ordförande, som själv kritiserats efter en märklig telefonfadäs, säger att han inte vill recensera enskilda styrelsemedlemmar. Men tillägger att han själv föredrar en mer ödmjuk hållning än den Teern visade prov på i intervjun.

På fredagen presenterar personerna bakom supporterupproret sina avsikter inför extrastämman. De betonar på nytt att de vill byta ut delar av styrelsen.

– Vi vill inte ställa till kaos, vi vill ha förnyelse och förbättring, säger initiativtagaren Andreas Treffenberg.

Förändring blir det redan på lördagen. Då meddelar Kalmar FF:s styrelse i ett pressmeddelande att både ordförande Johan Assarsson och Richard Teern lämnar styrelsen med omedelbar verkan.

Assarsson säger att han tagit intryck av det som hänt i veckan. Han hoppas att avhoppen ska skänka lugn och ro till Kalmar FF.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.