Sport

Landslagsspelare skickade penisbilder

Stockholm Artikeln publicerades

I mitten på 00-talet ska flera spelare i fotbollslandslaget ha skickat oönskade penisbilder till anställda på Svenska fotbollförbundet. Det skriver Sportbladet.

– Ordföranden och styrelsen blev inkopplade, men det blev nertystat, säger Gunilla Axén till Sportbladet.

Sportbladet har pratat med Gunilla Axén, en före detta fotbollsspelare, som arbetade i nästan 17 år på Svenska fotbollförbundet som utvecklingschef. Under perioden 2003-2010 berättar hon att hon fler gånger blivit sexuellt trakasserad.

– Det hände att jag blev tafsad på och att folk nöp mig i baken vid fina middagar och liknande. Jag var ganska ensam som kvinna på min post och var lycklig över att få kliva in i finrummet, tänkte att jag fick anpassa mig till en ny verklighet. Jag tog det bra och tänkte att det inte var något otrevligt eller ofredande. Och då kände jag att det var bättre att hålla tyst för att lyckas i jobbet, säger Gunilla Axén till Sportbladet.

Men några av händelserna var värre än andra. Exempelvis när spelare från landslaget skickade penisbilder till henne.

– Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger hon till Sportbladet.

Sportbladet: När var det här?

– Kanske 2004–2005, jag kommer inte ihåg exakt. Men det blev aldrig någon anmälan.

Hon berättar inte vilka spelare det gäller.

– En vacker dag kanske jag gör det, för jag är förbannad. Men samtidigt: gamla historier kan man lägga bakom sig. De gjorde fel, men det är utagerat och borta ur mitt liv. Det vore jättetaskigt mot deras familjer. Risken är ju att man blåser liv i något där kvinnan vet att mannen hållit på och så förstör man deras liv. Jag vill inte ”outa” män som har skickat en penisbild, men de vet vilka de är och kommer tänka ”helvete” när de ser det här.

Gunilla berättade om bilderna för dåvarande säkerhetschefen Anders Sigurdsson.

– Han såg bilderna men rekommenderade mig att inte gå vidare med dem, säger hon.

Sigurdsson har kommenterat händelsen för Sportbladet – där han bekräftar mötet med Gunilla Axén.

– Jag sa till henne att det var upp till henne att ta itu med det.

Sportbladet: Enligt Gunilla rekommenderade du henne att inte gå vidare.

– Jag sa att hon var tvungen att välja själv eftersom det var hon som blivit utsatt. Hon fick rådet och sen var det upp till henne själv.

Sportbladet: Du vet vilka spelare det handlar om?

– Jag har ingen uppfattning, jag kommenterar inte det. Det får stå för henne.

Sportbladet: Men du har sett bilder?

– En bild har jag sett.

Sportbladet: Gunilla säger att det var tre spelare.

– Jag har inget minne av att det var så många.

Varken Lars-Åke Lagrell, dåvarande ordförande i Svenska fotbollförbundet, eller Susanne Erlandsson, vice förbundsordförande vid tidpunkten, känner igen sig i Axéns beskrivning.

– Jag har inget minne av några händelser i den här stilen. Något möte med säkerhetschefen har jag inte deltagit i, säger Lagrell.

– Jag har inga kommentarer till sådant som hänt så långt tillbaka. Du får prata med Gunilla själv eller de involverade, säger Erlandsson.

Sportbladet: Kan du bekräfta att du känner till händelserna?

– Jag har inga kommentarer säger jag och så är det bra med det.