Sport

Kometkarriär gav biljett till junior-EM

Kalmar Artikeln publicerades
Johanna Jonsson åker till Holland om en månad för att försvara Sveriges färger i junior-EM i stående luftgevärsskytte.
Foto:Jörgen Olsson
Johanna Jonsson åker till Holland om en månad för att försvara Sveriges färger i junior-EM i stående luftgevärsskytte.

Nya kläder och mer träning räckte till kval i Linköping.

Väl där chockade Johanna Jonsson alla.

Knep en biljett till junior-EM i stående luftgevärsskytte.

För ett år sedan var det ingen i Gullabo Skytteförening som höjde på ögonbrynen när tjejen från Torsås kom in i träningslokalen och sköt ett par rundor luftgevär. Den då 16-åriga Johanna Jonsson tränade ofta bara en gång i veckan och tanken på att delta i ett junior-EM var absurd. Men i somras hände något. Nya skyttekläder införskaffades och när de var inskjutna började bitarna falla på plats.

– Eftersom de nya kläderna var bättre blev det roligare att skjuta och jag började träna mer. Sen såg jag på internet vilka krav det Svenska Skyttesportförbundet hade för att man skulle få kvala till EM. Jag bestämde mig för att försöka, säger 16–åringen.

Några månader in på säsongen gjorde Johanna en kanontävling och nådde överraskande kvalgränsen. I lördags begav hon sig till Linköping. Med på resan var även tränaren Håkan Bengtsson och pappa Stefan. För att få representera Sverige i junior-EM var Johanna tvungen att vara minst trea av de tio tjejerna som deltog i kvalet, som varade i två dagar.

– Även om jag var nervös i början så släppte det. Det kändes som de andra tjejerna hade större problem med nerverna. Min mentala styrka var avgörande, berättar Johanna när hon tänker tillbaka på tävlingen.

Efter att sista serien var skjuten gick Johanna ut till Håkan och Stefan som väntade vid en skärm och följde resultaten. De andra deltagarna hade då inte skjutit klart.

– Håkan satt där och knappade på miniräknaren på sin telefon och var nervös för det var ganska jämnt. Plötsligt sa han att jag förmodligen var i EM. Då blev jag chockad och visste inte vad jag skulle säga. Sedan blev jag så klart jätteglad, säger hon och ler.

Junior-EM i luftvapen avgörs 28 februari–8 mars i Arnhem, Holland. Om Johanna kommer uppdatera sin skyttegarderob innan dess eller om hon litar på sitt psyke återstår att se.