Sport

Kodelja börjar växa in i SSL-kostymen

Örebro/Oskarshamn Artikeln publicerades
Adrian Kodelja är inte ovan vid att möta gamla lagkamrater. Här: en bild från när han mötte Craftstaden med sitt dåvarande lag Vöikers.
Foto: Daniel Svensson
Adrian Kodelja är inte ovan vid att möta gamla lagkamrater. Här: en bild från när han mötte Craftstaden med sitt dåvarande lag Vöikers.

Inför säsongen presenterades han för nykomlingen Örebro Kings som uttalad förstemålvakt. Även om den kostymen till en början inte riktigt passade känner han sig nu mer bekväm med ansvaret.

Gymnasietiden spenderades i Växjö och klubben Vöikers innan han inför säsongen 15/16 gjorde en återkomst till moderklubben Craftstaden. Det blev sammanlagt 44 matcher i CIBK:s a-lag innan han inför årets säsong kritade på för SSL-laget Örebro.

– Livet i Örebro är bra, både med jobbet och innebandyn. Jag jobbar deltid, vilket ger mig ultimata förutsättningar att fokusera på innebandy och träning. Jag bodde under min gymnasietid i Växjö, vilket jag har haft till stor nytta nu när jag skulle flytta till en ny stad inför den här säsongen, säger Adrian Kodelja.

Har du kommit in i laget på ett bra sätt?

– Det var lite svårt i början faktiskt. Det är en väldigt tight grupp som spelat med varandra under en lång tid. Ser man på det från det perspektivet gick det relativt snabbt. Jag kände ingen från början utan bara spelat mot dem. Några har ju gjort mål på mig och man har fått höra lite resultat och så där, skrattar han.

Nu har du klivit upp en nivå i seriesystemet och mer än halva säsongen är avklarad. Vilka är de största skillnaderna?

– Det är klart att det finns många skillnader även om Allsvenskan i år är väldigt bra. Framförallt skulle jag säga att tempot är högre och att det finns väldigt många som är individuellt skickliga i SSL. I Örebro finns det även bra förutsättningar att utvecklas som spelare och lag.

För nykomlingen Örebro går det upp och ner i Sveriges högsta serie. De ligger precis över kvalstrecket på en tolfteplats, fyra poäng före AIK.

– Det har gått okej i år. Vår målsättning är att hålla oss kvar. Vi ligger på rätt sida om strecket och har ett bra utgångsläge inför resten av säsongen. Vi har två raka vinster och ett gott självförtroende i truppen.

Inför säsongen bytte han moderklubben mot nyuppflyttade Örebro för att testa på spel i Sveriges högsta liga.
Foto: Daniel Svensson
Inför säsongen bytte han moderklubben mot nyuppflyttade Örebro för att testa på spel i Sveriges högsta liga.

Trots ung ålder har du fått mycket ansvar. Hur känns det för egen del?

– Speltid är något man förtjänar. I början blev det inte så mycket men nu känner jag att jag jobbat mig in i det. Efter en hård start har jag hittat formen och självförtroendet, både mentalt och fysiskt. Det är bra för utvecklingen med mycket ansvar. Jag kände inte när jag kom hit (till Örebro) att jag passade i SSL-kostymen, men jag börjar växa in i den nu.

När Craftstaden kommer på tal är Kodelja snabb med att hylla lagets framfart i Allsvenskan.

– Det är den bästa upplagan av Craftstaden på mycket länge. Det finns mycket goda chanser att de inom en snar framtid tar sig upp till SSL.

Ser du dig själv återvända till moderklubben någon gång?

– Det vet jag faktiskt inte. Inte än på några år men jag följer dem så gott jag kan och det är kul att de går bra.

Slutligen Adrian, vilka är dina personliga mål i karriären?

– Ett delmål för mig var att testa på SSL men man vill ju inte att det tar slut där. Jag vill hela tiden vidare. Jag tar ett steg i taget men en dröm är att vara med i landslaget även om fokus just ligger på att etablera sig i SSL. Jag tar små steg och försöker utvecklas hela tiden.

Fakta

Adrian Kodelja

Född: 1996-05-08

Längd: 178 cm

Vikt: 82 kg

Position: Målvakt

Moderklubb: Craftstadens IBK

Spelar i: IBF Örebro

Visa mer...