Sport

Kjellström: ”När jag försökte få i mig energi spydde jag”

KONA/KALMAR Artikeln publicerades
Adam Kjellström gick in i väggen totalt under löpningen på grund av värmen under Ironman-VM på Hawaii.
Foto:privat
Adam Kjellström gick in i väggen totalt under löpningen på grund av värmen under Ironman-VM på Hawaii.

Ironman-VM på Hawaii är känd som en riktigt tuff tävling.

Det fick Nybrokillen och debutanten Adam Kjellström känna på.

– Mitt mål blev att komma i mål, skriver han.

Adam Kjellström var en av de ledande spelarna när Nybro Flames gjorde en nysatsning. Men sedan ett par år tillbaka är det triathlon som gäller.

Efter ett lyckat race på Ironman Kalmar knep han en plats på Ironman-VM på Hawaii.

När tävlingen avgjorde natten mot söndagen så kom han i mål på en 31:a plats i sin ålderskategori män 18–24 år på sluttiden 11:40:19. Adam Kjellström svarar på frågor via mejl efter loppet.

Berätta om loppet?

”Det var en tuff simning med mycket folk på väldigt liten yta, därför är jag nöjd med min simtid. Det var väldigt svårt att hitta rytm. Jag tappade bara två minuter jämfört med simningen i Kalmar som var med våtdräkt. Det är jag nöjd med. Cyklingen gick som planerat första de första 14 milen, sedan började värmen ta hårt på mig. Cyklingen generellt sett var grymt tuff med vindar som vände och kastvindar när man minst anade det. Men loppet kändes bra efter de två första grenarna och jag kände att jag låg där jag ville tidsmässigt. Löpningen började bra, men efter 15 kilometer slog värmen till på en sekund och jag blev helt utmattad och svimfärdig. Jag hittade ett träd som jag lade mig under ett tag för att få lite skugga. Därefter blev det en brutalt hård resa till mållinjen. Så fort jag försökte få i mig energi spydde jag. Så sista 27 kilometer blev det bara vatten och soppa.

Var tävlingen som du förväntade dig?

”Jag trodde jag hade en rätt så klar bild av hur loppet skulle bli, men det hade jag inte. Man måste verkligen köra loppet för att förstå hur brutalt och oförlåtande den här banan är.”

Du klarade inte måltiden på elva timmar - besviken?

”Jag hade lovat mig själv att inte börja jaga min måltid på elva timmar ifall det skulle bli svårt att nå den, så när jag gick in i väggen efter 15 kilometer på löpningen blev mitt mål i stället att komma i mål och inte vakna upp på sjukhuset.”

Hur var hela upplevelsen?

”Det har varit elva helt grymma dagar här på Hawaii och Kona. Staden har verkligen andats Ironman och det har varit häftigt att ta del av det här.”

Vill du komma tillbaka och tävla?

”Ja, jag vill komma tillbaka. Men då ska jag vara redo för att tävla på ett annat sätt, när det blir får vi se. Men jag kommer vilja åka tillbaka och ta revansch.”

Vad händer nu?

”Vi är kvar två dagar på Hawaii nu efter tävlingen, sedan stannar vi i LA ett par dagar innan vi åker hem.”