Sport

KFF sålde för 14 miljoner

Kalmar Artikeln publicerades
2 bilder

Kalmar FF fick in 14,1 miljoner kronor för Marcus Antonsson och Ramon-Pascal Lundqvist.

Men det står endast plus 38 000 kronor på sista raden.

– Det är en hård verklighet vi lever i, säger Mattias Rosenlund.

Sporten har tidigare berättat om att Kalmar FF skulle göra ett litet plusresultat på 38 000 kronor för verksamhetsåret 2016. När KFF höll årsmötet på Guldfågeln Arena på måndagskvällen redovisades också andra siffror – som spelarförsäljningar, till exempel. På den raden stod det 14,1 miljoner kronor.

– Det handlar om två poster: Marcus Antonssons övergång till Leeds samt att Ramon-Pascal Lundqvist nu fått speltid i PSV Eindhoven och där står förstås Antonsson för den största delen, säger KFF:s ordförande Mattias Rosenlund.

Hur stor del?

– Haha, jag låter det vara så. Antonsson-affären är redovisad och klar, transaktionen är gjord 2016. Vi har fått en tredjedel av betalningen, vi får den andra i sommar och den tredje i december. Det är inget ovanligt att man gör så.

Så ni måste sälja spelare för 14 miljoner för att i princip gå plus minus noll nu. Det är tufft?

– Det är en hård verklighet vi lever i. Sedan är spelarförsäljningar en del av vår verksamhet men det är klart att man hade önskat att man kunde använda pengarna för just försäljningar för att utveckla föreningen vidare. Men där är vi inte. Många andra klubbar har ett driftminus precis som vi har men de lägger pengarna på spelartruppen i stället, vi lägger det på arenan.

Med tanke på arenan och den ekonomiska bördan där, hur ter sig kontakterna med först och främst Kalmar kommun?

– Vi har haft och har en bra dialog med kommunen och de är såklart väl medvetna om läget. Sedan har kontakterna intensifierats sedan i somras. För att vara långsiktiga behöver kostnaderna se ut på ett helt annat sätt än vad de gör nu. Man var glad när man gjorde bokslut den 31 december men sedan vaknar man upp och vet att man börjar på minus 13,5 miljoner kronor igen. Det är tufft.

Du sa på mötet att ni hoppades på en lösning med arenan under 2017, vad innebär det?

– Vi måste hitta ett långsiktigt mål, det är min ambition. Det har sett ut så här under många år. Vi har överpresterat sportsligt och ekonomiskt och det klarar vi några år men det går inte över tid.

Mattias Rosenlund fick nytt förtroende som ordförande. I övrigt blev det ett par förändringar i styrelsen. KFF-ikonen Ronny Nilsson tackade för sig och Johanna Brolin hoppar över till valberedningen. Johan Assarsson och Anna Karlsson är nya ansikten i styrelsen.