Sport

KFF-matcher pekas ut i matchfixningsförsök: ”Har säkert utsatts för det”

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmar FF:s cupfinal mot Helsingborg 2011.

KFF:s allsvenska match mot Malmö 2012.

Båda ska ha utsatts för matchfixningsförsök, enligt uppgift.

Aftonbladets reporter Robert Laul uppger, i sin nya bok ”Alkisbarn”, att Kalmar FF har varit utsatt för matchfixningsförsök av en kriminell liga vid två tillfällen: Mot Helsingborg i finalen i Svenska cupen 2011 (1–3) samt mot Malmö FF i allsvenskan hemma på Guldfågeln Arena 2012 (1–2).

Helsingborg 2011-11-05Helsingborg besegrade Kalmar FF i Svenska cupens final 2011. Matchen ska ha utsatts för matchfixningsförsök, uppger Aftonbladets reporter Robert Laul.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT
Helsingborg 2011-11-05Helsingborg besegrade Kalmar FF i Svenska cupens final 2011. Matchen ska ha utsatts för matchfixningsförsök, uppger Aftonbladets reporter Robert Laul.

”Jag fick höra att så många som fyra fotbollsspelare i Kalmar och Mjällby levde under påtryckningar från ligan under de här åren. Deras föreningar ska betraktas som brottsoffer i sammanhanget”, skriver Laul i boken enligt Aftonbladet.

KFF-legendaren Henrik Rydström var kapten i båda matcherna. Han kommer ihåg cupfinalen ganska väl:

– Helsingborg var ju så jäkla mycket bättre än oss i den matchen så det är svårt att svara konkret på saker och ting men när man tänker på det så tycker jag att vi drabbades av en konstig utvisning. Det har jag i och för sig tyckt om tusen andra situationer också, säger Rydström.

Kan ni ha utsatts för matchfixningsförsök?

– Det är väl bara att inse att vi säkert har utsatts för det. Varför skulle vi ha varit förskonat från sådant? Det jag vet är att många fotbollsspelare ”bettar” och hamnar man i skuldfällor kan man hamna i tryck eller få hot från kriminella nätverk, säger Henrik Rydström.

Finalen i Svenska cupen var Petter Wastås sista tävlingsmatch.

– Eftersom det var min sista match i KFF så kommer jag ihåg den av den anledningen men jag minns inte att det var något speciellt som hände där som man kan koppla ihop med något försök att fixa matchen.

Har du själv fått några närmanden om försök att fixa matcher under din långa karriär?

– Nej, jag har aldrig hört något från någon, jag har aldrig fått någon påtryckning av något slag, säger Petter Wastå.