Sport

Kalmarseglare kan bli mästarnas mästare

Sport Artikeln publicerades
I somras blev Anders Cederblad, SS Vikingarna, svensk mästare i Nordisk Folkbåt<b>.</b> I helgen tävlar han mot övriga svenska mästare i Marstrand.
Foto:privat
I somras blev Anders Cederblad, SS Vikingarna, svensk mästare i Nordisk Folkbåt<b>.</b> I helgen tävlar han mot övriga svenska mästare i Marstrand.

Svensk mästare i nordisk folkbåt.

I helgen kan Kalmars Anders Cederblad, 53, bli mästarnas mästare i Marstrand.

När den gamle segelkompisen och konkurrenten Magnus Johansson från Karlskrona frågade om Anders Cederblad ville hitta på något kul i sommar kunde han inte säga nej.

– Vi seglade jolle mot varandra på 1970-talet. Han renoverade en folkbåt och undrade om vi skulle segla SM, säger Anders Cederblad.

Tillsammans med Jonas Konrad hann de bara med någon träning i Blekinge skärgård före SM-seglingen i Halmstad.

Med segelmakaren Hans Hamel i Karlshamn var Anders Cederblad med att utveckla en ny fock och det var en av anledningarna till att de vann SM.

– Klart det var överraskande med tanke på hur lite vi seglat tillsammans. Jag seglar ju mycket annars men det är numera min Albin Express, vindsurfing och kite.

Med SM-segern kom också en inbjudan till helgens Mästarnas Mästare i Marstrand. Där kommer närmare 40 svenska Mästare från olika klasser gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling. Seglingarna avgörs med snabba J/70-båtar.

– Om folkbåten går snabbt som en folkvagn så är J/70-båtar som en Ferrari. Nu väntas friska vindar upp mot 12–13 sekundmeter så det kommer att gå fort.

Förutom SM- och JSM-vinnare har även några wildcards delats ut, bland annat till OS-seglaren Max Salminen och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström som var sexa i Rio.

– För oss är det mest en rolig grej. Vårt mål är VM i folkbåt i Simrishamn nästa år. Vi vill vara där och slå så många danskar och tyskar vi kan. Folkbåt är en jättepopulär båt där.

I helgen seglar Anders Cederblad tillsammans med Magnus Johansson och Jonas Sandström.