Sport

Kalmars 19-åring vill ge proffsen en match

Kalmar Artikeln publicerades
Gabriel Björlin öppnar upp för att utmana de stora proffsen. Kalmarkillen kommer efter årets Ironman att satsa på kortare distanser för att kunna kvala in till OS.
Foto:Mats Holmertz
Gabriel Björlin öppnar upp för att utmana de stora proffsen. Kalmarkillen kommer efter årets Ironman att satsa på kortare distanser för att kunna kvala in till OS.

Förra året satte han färg på loppet.

I år vill Gabriel Björlin nå hela vägen.

19-åringen från Kalmar vill redan nu tampas med proffsen.

Kalmars egen ”Mr Ironman” Tomas Gustavsson skickar inför vår träff med Björlin med en hälsning: ”Hälsa att jag tror att han kommer att bli Kalmars bästa triathlet i framtiden...”

Gabriel Björlin ler och blir närmast rörd.

– Riktigt kul att höra. Klart jag blir glad när han säger så.

Förra året dök Gabriel Björlin upp från egentligen ingenstans. Han var en bra bit efter i simningen men efter ett tag var han uppe och tampades om tredjeplatsen under cyklingen.

Under löpningen föll han snabbt tillbaka och till slut bröt han.

– Jag var lite lårskadad så tanken var att jag inte skulle springa över huvud taget. Men när jag väl var inne i loppet så kunde jag inte låta bli så det blev att jag sprang tio kilometer ändå. Jag ville verkligen försöka men visst att jag inte kunde springa hela vägen.

I år är det annorlunda. En hel Gabriel Björlin har lagt upp hela säsongen tillsammans med sin coach Magnus Johansson för att vara på topp i Kalmar. I år ska han nå hela vägen och helst plocka ett och annat proffs på vägen.

– Jag är väldigt mycket starkare i simningen, cyklingen och i löpningen, ja allt, så det ska gå ännu bättre i år.

Med optimala yttre förutsättningar vågar 19-åringen sticka ut hakan och tro på en tid runt 8.30.

– Jag vill ner mot en topp tio-tid i Sverige, vinna min grupp och placera mig bra totalt, säger Gabriel Björlin.

Men om han skulle kvala in och ta en VM-plats i sin åldersgrupp så tvekar han att ta den.

– Jag har kvalat in till Championship 70.3 men tog inte den VM-platsen. Min tanke är nämligen att jag ska gå ner till kortare distanser nästa år och satsa ett par år på olympisk sprint. Att delta i ett OS framöver är ett mål.

Så det kan både bli ditt första hela Ironman och sista på lång tid?

– Ja, det kommer att bli ett par år med kortare distanser. Kanske blir det att man kör sprinten i Kalmar i stället. Det är nästan lika mycket folk ute då så det är kul.

Gabriel Björlin är hemma i Kalmar igen efter att ha gått ut gymnasiet i Falun där han studerat med specialinriktning på triathlon. Han är sugen på att flytta tillbaka till Dalarna.

– Nu kommer jag att satsa heltid ett år innan jag börjar plugga igen men jag vill gärna upp till Falun igen. Det är så många duktiga triathleter där och kul och bra att bo där. Men jag kommer att tävla för Kalmar RC.

I startlistan ser vi ytterligare ett namn från Kalmar med Björlin i efternamn.

– Det är Anders min pappa. Han är helt okej. Cyklingen är han stark på så det tränar vi tillsammans ibland, säger 19-åringen som hoppas på allt stöd från hemmapubliken i sin rekordjakt.