Sport

Kalmarkille får chansen i juniorlandslaget

KALMAR/VÄXJÖ Artikeln publicerades
Kalmarkillen Jacob Strandberg får chansen som videocoach när juniorlandslaget spelar en turnering i Finland.
Foto: Erik Simander/TT
Kalmarkillen Jacob Strandberg får chansen som videocoach när juniorlandslaget spelar en turnering i Finland.

Hans egen karriär präglades av skador.

Nu får Jacob Strandberg chansen i svenska landslaget – som videocoach.

– Det känns lite som en revansch på något sätt.

När Tomas Montén i förra veckan presenterade Team 19-landslagets trupp till turneringen i Finland, var det inte bara Christian Lindberg och Lukas Söderlund från trakterna med, utan även Kalmarkillen Jacob Strandberg.

Strandberg lämnade tidigt Kalmar för spel på Troja-Ljungbys hockeygymnasium. Där blev han kvar i drygt fem säsonger innan han avslutade hockeykarriären efter två år i Hockeyettan med Halmstad. I stället började han studera till mellanstadielärare på Linnéuniversitetet i Växjö – och blev videocoach i Växjö Lakers J18-lag.

– Jag har lite gemensamma kompisar via deras assisterande tränare, jag skrev till honom och frågade om jag kunde hjälpa till med något. Då behövde de en videocoach. Drömmen är att få jobba med hockey på heltid, berättar Strandberg.

En och en halv säsong senare får han chansen i det svenska juniorlandslaget under en turnering i Finland i början av februari. Mycket tack vare sin kollega.

– Vår huvudtränare (Joel Rönnmark) jobbar som assisterande tränare i juniorlandslaget. Nu var deras ordinarie borta och han rekommenderade mig. Det känns motiverande och ska verkligen bli jätteroligt, säger Strandberg och fortsätter:

– Jag kan knappt sätta ord på det, men det känns lite som en revansch på något sätt.

Jacob Strandberg.
Foto: Privat
Jacob Strandberg.

Vad gör en videocoach?

– Under matcherna ringer man in händelserna kan man säga. Det kan vara en målchans, halvchans, presspel och så vidare. Sen gör jag så att alla spelare kan se sina enskilda byten. Det är rätt avancerat. Det här använder vi sen vid matchgenomgångar, vi utvärderar alla matcher på video. Det är väldigt seriöst och det känns som att Växjö ligger lite i framkant gällande sånt här.

Följer du moderklubben Kalmar HC något?

– Lite grann. Jag tycker att det är kul att intresset för hockeyn ökat sista åren. Nu spelar de på en bra nivå igen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.