Sport

”Kalmar ger mig energi”

Kalmar Artikeln publicerades
Åsa Lundström är en publikfavorit i Kalmar. I år är hon tillbaka för att försvara sin seger i Mini Tri och samtidigt avslöjar hon att hon kan vara tillbaka i Ironman Kalmar nästa år.
Foto:Mats Holmertz
Åsa Lundström är en publikfavorit i Kalmar. I år är hon tillbaka för att försvara sin seger i Mini Tri och samtidigt avslöjar hon att hon kan vara tillbaka i Ironman Kalmar nästa år.

Åsa Lundström är Sveriges stjärna på långdistans.

Nu laddar hon upp inför VM på Hawaii med sprintloppet.

– Kalmar ger mig så mycket energi tillbaka.

Onsdagens Mini Tri i Kalmar med 1 200 deltagare lockar tävlingssugna motionärer men även de absolut bästa. Åsa Lundström är den allra största stjärnan i fältet och hon är tillbaka för att dels försvara fjolårets seger i Mini Tri men också för att suga åt sig av atmosfären kring loppet.

– Kalmar är så härligt. Det är samma goa stämning varje år och positivt mottagande från alla. Kalmar kommer alltid vara speciellt för mig då jag vann min första tävling där 2012, säger Åsa Lundström.

För fjärde året i rad är VM på Hawaii säsongens stora mål för Åsa Lundström. Hon har för varje år förbättrat sitt resultat där och slutade i oktober i fjol på åttonde plats.

– Jag vill lyckas ännu bättre och jag tror på det. I år vill jag vara bland de fem främsta, säger Åsa Lundström.

Det är ungefär åtta veckor mellan Ironman Kalmar (19 augusti) och VM på Hawaii (14 oktober). Det är därför Åsa Lundström valt den kortare distansen på hemmaplan för att kunna vara i bästa form till VM.

– Men jag är otroligt sugen på att köra Ironman i Kalmar igen. Det är inte alls osannolikt att jag gör det redan nästa år. Det är en chansning när tävlingen ligger så nära VM men jag har en dansk vän och konkurrent som lyckats med det och vet flera andra, men det är en chansning för jag vet inte hur det passar mig, säger Åsa Lundström.

Åsa Lundström har under året inte gjort någon Ironmantävling. Däremot har hon försvarat sitt SM-guld på långsdistans och så blev hon lite överrakande tvåa på cykel-SM i tempo.

– Jag var trea förra året. Nu har jag cyklat lite mer strukturerat och det var riktigt kul att ta ytterligare en placering. Jag var inte så långt efter Lisa Nordén.

Speciellt med två triathleter först i mål i cykel-SM?

– Ja, det var extra kul eftersom man fått höra att triathlon håller man på med om man inte är riktigt bra på något. Det blir nog ännu mer cykellopp för mig fram över.

Förutom på onsdagens Mini Tri blir det ännu mer Åsa Lundström under Ironmanveckan. Lundström är en av de experter som kommer att medverka i vår tv-sändning direkt från Ironman under hela lördagen.

Fakta

Favoriterna

Tävlingsledare Henrik Brovell väljer ut favoriterna i Kalmar Mini Tri:

Damer: Åsa Lundström, Annie Thorén, Sara Svensk.

Herrar: Ludwig Fleetwood, Albin Andersson.

Visa mer...

Fakta

Åsa Lundström

Ålder: 33

Längd: 175 cm.

Vikt: 62-66 kg

Bor: Jönköping.

Familj: Filip Lundström.

Coach: Cliff English.

Träningsklubb: Terrible Tuesdays Triathlon Club.

Karriärens höjdpunkter: 2x Ironman champion (Kalmar 2012 och Lake Tahoe 2013).

Rekordtid: 9.02.48 (svenskt rekord).

VM-facit: 2014: 17, 2015: 11, 2016: 8.

Visa mer...

Fakta

Triathlon sprintdistans

520 meter simning

18 kilometer cykel

4,2 kilometer löpning

Visa mer...