Sport

Källström hyllar Elm och Engvall

UPPSALA (Sportens utsände) Artikeln publicerades
Foto:TT

Kim Källström är tillbaka som allsvenskans största stjärna.

Då hyllar han Rasmus Elm och ölänningen Gustav Engvall.

– Briljant spelare och kalas om han kommer till oss.

På den allsvenska upptaktsträffen i Uppsala på måndagen var det en person som drog till sig det största intresset.

Kim Källström är tillbaka i svensk fotboll efter 14 år i tur och ordning Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal och Grasshoppers.

I vintras spreds en bild på sociala medier med Kim Källström tillsammans med bröderna Elm i Spanien.

  – Ja, det var ett kärt möte. Jag träffade väl nästan hela släkten Elm där när vi bodde på samma hotell på träningslägret. Marcus Svensson som jag hade som fystränare i Arsenal var ju där också så det blev ett kärt återseende, säger Kim Källström.

  Då tillhörde han fortfarande Grasshoppers.

  – Det var då vi precis hade börjat dra i det hela, säger Kim Källström, som bröt upp med den schweiziska klubben då de inte var överens om hur laget skulle satsa för att vara med och slåss om en ligatitel.

  Den 10 februari skrev Kim Källström på ett tvåårskontrakt med Djurgården.

  Mittfältaren har spelat 131 a-landskamper från Sverige och meddelade i somras att det inte blir fler framträdande i landslaget. I landslaget konkurrerade han ett tag med just Rasmus Elm.

  – Vi har inte umgåtts utanför planen men vi har alltid haft en väldigt bra relation. Trots att vi varit konkurrenter i landslaget har vi haft bra surr med varandra och alltid total respekt.

  – Tråkigt att han fick problemen med magen men samtidigt är han en briljant fotbollsspelare ändå, säger Kim Källström, och hyllar KFF-spelaren.

  Vilken är den vanligaste frågan du har fått sedan du kom hem?

  – Det är nog hur det känns att vara hemma igen och vilken skillnad det är fotbollsmässigt.

  Och då svarar du?

  – Det har varit kul. Visst är det en omställning men det är fotboll vi håller på med och det yrket kan jag på mina fem fingrar. När jag springer ut och tränar är det ingen skillnad mot för 15 år sedan. Det är samma grej man gör.

  Och nu ska du leda Djurgården till framgång?

  – Jag har spelat med ganska tung press de senaste 10–15 åren. Det är inget nytt. Men det var lite annorlunda. När jag kom hem förut och spelade med landslaget var trycket ganska brutalt emellanåt. Men då kunde man ändå lämna och åka härifrån.

  Men starten har blivit tuff. Djurgården åkte ur Svenska cupen i gruppspelet och spelmässigt har nye tränaren Özcan Melkemichel långt kvar. Han ställde bland annat in en träningsmatch bara för att laget skulle kunna träna och gnugga på detaljer i sitt eget spel i stället.

  – Det finns ingen gräddfil. Det har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas någon. Det är hårt jobb som gäller för att lyckas, säger Kim Källström.

  Vilken koll har du på övriga allsvenskan. Vilka har det bästa mittfältet?

  – Jag förstår att du fiskar lite efter Kalmar här och jag känner ju till Rasmus Elm men sedan måste jag erkänna att jag inte känner till dem andra så mycket mer än att jag har hört att de är väldigt bra.

  Apropå fiskar. Djurgården fiskar efter ölänningen Gustav Engvall?

  – Jag gjorde en träning med honom innan han åkte tillbaka till England. Han såg riktigt bra ut så det hade varit kalas om han kommer tillbaka till oss, säger Kim Källström – Djurgårdens nye kapten och allsvenskans största profil.