Annons

Allen: ”Det här är en fantastisk chans för mig”

På lördagen presenterades John Allen som ny manager för Oskarshamns AIK.
Han flyttar till Oskarshamn i början av 2019.
– Jag ser fram emot den här utmaningen , säger 54-åringen.
Oskarshamn • Publicerad 15 december 2018
Walesaren John Allen (tvåa från höger) är klar som ny manager i Oskarshamns AIK. Som assisterande tränare är Stefan Berkeby och Agim Hasani klara. Jonas Johansson är klar som materialansvarig och koordinator. En målvaktstränare och sjukgymnast ska in i ledarstaben innan den är spikad.
Walesaren John Allen (tvåa från höger) är klar som ny manager i Oskarshamns AIK. Som assisterande tränare är Stefan Berkeby och Agim Hasani klara. Jonas Johansson är klar som materialansvarig och koordinator. En målvaktstränare och sjukgymnast ska in i ledarstaben innan den är spikad.Foto: Johnny Larsson

John Allen är fostrad i Chester City, men lämnade England för Finland som spelare redan 1985. 1989-90 gjorde han ett kortare gästspel i Västra Frölunda och Malmö FF, innan han återvände till Finland där han varit verksam sedan dess. Som spelare representerade han bland annat TPS och SalPa.

Som tränare har John Allen, förutom Inter Åbo, även varit huvudtränare för TPS och RoPS i finska högstaligan. De två kommande åren ska han vara manager i Oskarshamns AIK.

Annons

– Jag fick ett samtal för några veckor sedan och frågan om jag var intresserad av att komma hit till Oskarshamn. Min första tanke var att varför vill de byta tränare när de har en sådan bra säsong i ryggen. Sedan gick det snabbt, vi förhandlade via telefon och för mig är det här ett sätt att utmana mig själv. Att få bli huvudtränare i svenska tredjeligan i ett bra lag, det tog ungefär en timme för att ta beslutet att jag ville detta, säger Allen när vi träffas på Hotell Corallen.

Bortsett från två år med cilvila jobb har han jobbat professionellt inom fotbollen, som spelare och tränare, sedan han var 16 år.

– Jag har tränat på de flesta nivåerna. Jag har varit huvudtränare i högsta ligan, haft hand om akademier och tränat juniorlag. Att få den här chansen i Oskarshamns AIK är en dröm. Jag har bra koll på Sverige där jag spelade under en period och vi har även träningsspelat mot Djurgården, Hammarby och AIK under min tid i Finland. Jag tycker det finns en brittisk mentalitet i svensk fotboll.

Vilken typ av fotboll vill du spela?

– Jag vill att vi ska spela en offensiv fotboll med fart vid rätt tillfälle, att kunna kombinera oss framåt. Självklart vill jag ha stort bollinnehav, men det beror också på vad för typ av motstånd vi möter. Ett lag som pressar högt eller ett som faller ner. Vi ska vara organiserade, speciellt defensivt. Vi ska spela med mod och mer press än falla hem. Jag vinner hellre med 4-3 än 1-0. Mina lag brukar göra mycket mål, men då blir det också att man släpper in lite fler också. Men i grunden är det en underhållande fotboll.

Han är imponerad av träningsanläggningen i Ernemar och ska nu bekanta sig mer med spelartruppen.

– Jag har träffat lagkaptenen, vi träffades i går. Sedan har jag sett en hel del klipp från säsongen och det är inget snack om att det är en bra trupp. Jag hoppas så många som möjligt från den gångna säsongen stannar kvar.

Allen kommer att ha en managerroll i OAIK vilket innebär att han även kommer ha det yttersta sportsliga ansvaret när det kommer till värvningar. Om han kommer värva några spelare från Finland låter han vara osagt.

– Det kommer förmodligen handla om tre-fyra spelare vi ska värva in. Är det rättt spelare på rätt position är det klart det kan bli från Finland. Jag har en del ideer och tankar, men jag måste bekanta mig med truppen först och vi samlas den 7 januari. Sedan har vi en budget att hålla oss till, men jag värvar hellre in två-tre spetsspelare än fem-sex medelmåttiga spelare. Jag hoppas kunna hitta spelare som gör skillnad.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons