Sport

IKO laddar för fortsatt SHL-kval

Oskarshamn Artikeln publicerades
En riktig rysare väntar under söndagen. IK Oskarshamn kommer vid vinst under ordinarie tid vinna slutspelsserien och därmed får möta Leksand i bäst av tre matcher
Foto: Daniel Svensson
En riktig rysare väntar under söndagen. IK Oskarshamn kommer vid vinst under ordinarie tid vinna slutspelsserien och därmed får möta Leksand i bäst av tre matcher

IKO har satt sig själva i ett drömläge.

Tre poäng mot Almtuna ska betyda att IKO fortsätter kvala mot Leksand nästa vecka.

Från en rysare till en annan. Knappt har IK Oskarshamns supportrar lyckats hämta sig från dramat som utspelade sig på Hovet i fredags kväll innan det nu är dags för nästa drama.

Vi får väl gå igenom förutsättningarna. Tre lag står på nio poäng. IKO, SSK och AIK. IKO:s fördel är att man är fyra mål bättre än SSK och sju mål bättre än AIK. Detta gör att om IKO skulle ta tre poäng och vinna med uddamålet så måste SSK besegra Pantern med fem måls marginal, AIK behöver i sin tur vinna med åtta mål borta mot Björklöven.

Med de förutsättningarna är det nästa så att tre poäng för IKO betyder att laget vinner slutspelsserien och får kvala vidare mot Leksand.

– Alla vill ju ha betydelsefulla matcher och det är här vi vill vara så då får vi inte bli rädda. Det är en viktig match men det får inte bli mer viktigt än det är roligt imorgon, säger IKO:s tränare Björn Hellkvist.

Med tanke på matchens betydelse är läget upplagt för en riktig publikfest. Det är även något som Björn Hellkvist hoppas på.

– Jag hoppas att det här är viktigt för alla oskarshamnare och att de hjälper oss ta den här kvalplatsen. Vi har en hemmaarena där det blir en väldigt mäktig ljudkuliss när det är mycket folk, säger Björn Hellkvist.

I IK Oskarshamns lag finns den egna produkten Tom Linder som när det kommer till den här typen av kval har mer erfarenhet än de flesta. Han var med och spelade upp Växjö i SHL 2011 och sedan Karlskrona 2015.

– Jag försöker väl ge ut lite visdomsord och dela med mig av den erfarenhet jag har. Vi står inför ett avgörande där vi befinner oss i förarsätet. Vi ska gasa på och visa att vi bestämmer samt att Almtuna kommer få en jobbig match, säger tom Linder.

Något annat som talar för IKO, i alla fall när man tittar på tabellen är att motståndarna Almtuna inte har något att spela för mer än äran. Det är dock något som både Björn Hellkvist och Tom Linder inte vill väga in i sammanhanget.

– Vi kan inte fokusera på att Almtuna inte har något att spela för. Den föra matchen mot AIK var väl den första riktiga matchen i år med kniven mot strupen och det var många stela handleder i två perioder där innan det släppte för oss i tredje, säger björn Hellkvist.

IKO som reste nästan två rundor genom hela sverige förra veckan hoppas nu att det blir mer resande nästa vecka.

– Det är en skön slutspelsbubbla man kommit in i där det är match varannan dag och man har inte mycket tid att tänka eller oroa sig för något. Vinner vi som fortsätter det och vi får ge oss ut och resa på måndag igen, avslutar Tom Linder.

Sett till förutsättningarna inför matchen kommer antingen IKO:s säsong rulla vidare och beskrivas som en succé eller så blir det ett avslutande antiklimax på en annars bra säsong.