Sport

IKO-backen – hetast i allsvenskan

Oskarshamn Artikeln publicerades
IKO-backen Kalle Johansson är hetast i hockeyallsvenskan – på flera sätt. 2 bilder
Foto:Daniel Svensson
IKO-backen Kalle Johansson är hetast i hockeyallsvenskan – på flera sätt.

Flest poäng av samtliga backar. Flest poäng i laget. Bäst plus/minus i serien. Två matchavgörande mål. Inte inne på något baklängesmål.

Kalle Johansson har tagit allsvenskan med storm.

När Kalle Johansson värvades från division 1-laget Vimmerby till IK Oskarshamn i somras var det nog inte så många som höjde på ögonbrynen.

Nu slår ögonbrynen i taket.

24-åringen från Jämtland har tagit allsvenskan och Oskarshamnspubliken med storm.

Han toppar alltså poängligan för backar med sex poäng på sju matcher.

– Det är klart att det är kul att poängen trillar in. Det viktigaste är att vi vinner matcher, men det är klart att det är bra för självförtroendet att göra poäng, säger Kalle Johansson.

Vad är det som gjort att det gått så bra, tror du?

– Jag har fått stort förtroende av tränarna och spelar med bra spelare. Marcus Björk och jag har bildat backpar nästan hela tiden och vi kompletterar varandra bra. Vi pratar mycket och försöker lösa olika situationer tillsammans. Speciellt i egen zon, i uppspelsfasen, hittar vi varandra bra.

Kalle Johansson har dessutom bäst plus/minus i hela allsvenskan. Han har varit inne på nio mål fram – inte något bakåt.

– Det stämmer och det är ju roligt, men det är klart det är lite flyt också. Jag har hunnit byta någon gång precis innan motståndaren gjort mål.

Du kom ändå från division 1 – är du överraskad över hur bra det gått för dig?

– Lite över förväntan har det väl gått, men jag har ändå känt att jag var väl förberedd för nivån, att får jag chansen kommer jag att ta den. Jag tycker att jag har anpassat mig till allsvenskan fort.

Vilka ser du som dina styrkor?

– Framför allt skridskoåkningen. Jag är rörlig på skridskorna. Sedan är jag väl ganska bra på att hitta lösningar tycker jag. Jag gillar att hitta snabba passningar till forwards. Men det är svårt att säga vad man själv är bra på.

I helgen väntar tajt matchande för IKO. På fredagskvällen står jumbon Södertälje på schemat i Scaniarinken. Mindre än två dygn senare, på söndag eftermiddag, skrinnar IKO ut i Plivit Trade-hallen i Västervik för säsongens första derby.

Kalle Johansson säger att det varken finns risk för SSK-underskattning eller att blicken redan nu är riktad mot derbyt.

– Allt fokus är på Södertälje. Vi vill komma tillbaka efter förlusten i måndags. Och Södertälje lär vara taggade efter tränarbytet, spelarna vill visa upp sig för nya tränaren. De kommer köra rejält.

Om vi ändå kikar mot söndagens derby – har du hunnit få nån derbykänsla?

– Det är klart att jag har hört att folk pratar om att det blir något speciellt när vi möter Västervik. Men jag har ju inte varit med om det, förutom i en träningsmatch, så det kan jag väl inte påstå att jag har än.

Fakta

Karl Johanssons säsong hittills

Toppar backarnas poängliga i hockeyallsvenskan. På sju spelade matcher har Johansson gjort sex poäng. Tre mål och tre assister.

Bäst plus/minus-statistik, +9, i hela allsvenskan tillsammans med Björklövens Mikko Pukka.

Två så kallade game winning goals.

Kom till IKO från division 1-klubben Vimmerby inför säsongen.

Har hittills bildat ett sylvasst backpar ihop med Marcus Björk, som också gjort sex poäng och ligger tvåa i backarnas poängliga.

Visa mer...

Fakta

Karl Johansson

Ålder: 24.

Position: Back.

Moderklubb: Brunflo IK.

Övriga klubbar: Brynäs J18/J20, Tingsryd, Östersund, Vimmerby.

Landslag: Spelat i samtliga landslag från U16 till U20. Spelat VM för U17 och U18.

Visa mer...

Fakta

Karl Johansson om...

...pingisturneringen i onsdags kväll: – Det var många som var heta. ”Fille” (Filiph Engsund) var bäst, men sedan kom nog jag och Benny (Boqvist, materialförvaltaren).

...IK Oskarshamns sätt att spela: – Det är jätteroligt att spela på det sättet vi gör. Det går fort och vi har mycket puck. Det är ju det man vill. Förlorar vi pucken så ska vi vinna tillbaka den så fort som möjligt. Vi vill tvinga motståndaren till misstag. Det är ett jätteroligt sätt att spela hockey på.

Visa mer...

Fakta

Södertälje SK–IK Oskarshamn

Var: Scaniarinken, Södertälje.

När: Fredag kl 19.00.

Läget i laget: IKO saknar Marcus Sylvegård som är ”indisponibel. Därtill saknas målvakten Ludvig Engsund seedan tidigre.

Visa mer...